18 Eylül 2008 Perşembe

çay harmanlama ve demleme

guzel cay demlemenin sirlari nelerdir arkadaslar

gulten
05-23-2005, 06:15 AM
Arkadasim,once demleyecegin cayi yikamamani tavsiye ediyorum Kaynayan suyun uzerinde 15 dakika kadar beklesin (caydanlik kuru olacak)ondan sonra demle ,sakin demledigin cayi kaynatma.ocagi kis. 20 dak sonra icmeye hazirdir.Afiyet olsun.

sdilek
05-23-2005, 01:42 PM
çayın içine az biraz toz şeker koymak gerektiğini okumuştum bir yerlerden ben denedim ama pek fark göremedim acaba çok çay tiryakisi olmadığımdanmı??

OzlemKingir
05-23-2005, 02:54 PM
iyi çay yapmanın iki sırrı var sanırım, iyi çay ve içme suyu kullanmak. çayınızı porselen demlikte demledikten ( Rize çayı olduğunu varsayarak konuşuyorum) en fazla 12-13 dakika sonra demliğinizden çayın posasını alırsanız kararmasını önlemiş olursunuz. migroslarda kağıt çay demleme poşetleri var, içine arzu ettiğiniz miktarda çay koyun, kaynar suyla demleyin, 12- 13 dak. sonra kağıt poşeti atın. taze taze için, bitince gerekiyorsa yeniden demleyin.

esma
05-23-2005, 05:18 PM
evet ozlem hanimin dedigi gibi bende demledikten 10-12 dk. sonra cayi aliyorum demlikten , hem cay kararip acilasmiyor, hemde saglik acisindan.. icinde cay durdukca kafein miktari da devamli artiyormus. hatta icine bir parca limon atabilirsiniz.

bitkisel caylara limon attigimizda limonun rengi hic kararmaz, normal caya attigimizda limonun karardigini goruruz. bizde limon cayin zehrini alir derler, tabii bu zehir ne anlamda bilmiyorum ama zararli maddelerdir heralde kafein olabilir belki.

earl grey cayi da tavsiye ederim. gercekten caya cok hos bir aroma ve koku veriyor.

ayrica arkadaslar, termosa suzdugunuz cayin kararmamasini istiyorsaniz, icine birkac damla limon damlatin, cayin kararmasini onluyor..

elasu
05-28-2005, 04:22 AM
merhaba bende cay demlemek hakkinda bir iki sey biliyorum. cayinizi demlerken icine bir iki parca elma dograrsaniz rengini berraklastiriyor ve elmenin yaninda tarcin yada karanfil koyarsaniz aramasi cok guzel oluyor

Ayperi
06-28-2005, 06:24 PM
cay suyunun iyice kaynamasi lazim sonra cay soguk suyla iki uc defa yikandiktan sonra kaynayan suyla demlenirse birde porselen demlik olursa cok guzel oluyor Afiyetle icin

semanur
06-29-2005, 08:02 AM
Herkese güzel bir sabah dileği ile çayımda yanımda başlayalım çay hakkında yazmaya;ben de bir çok arkadaş gibi tomurcukla harmanlıyordum.Son zamanlarda Bim'den Bergomant aromalı çay alıyorum.İçine de bir kaç adet kakule atıyorum.Ben Arabistan dan almıştım ama aktarlarda da var sanırım.Kakule hem hoş birkoku veriyor hem de faydalı.Zihin açma özelliği bunlardan biri.Tabii porselen demlik,yanında portakal ağacından pastalar ve bizim artan kilolar! (en azından benim)

Gönül ne çay ister ne de çayhane
Gönül dostu ister çay da bahane! Hatice'ye ve tüm portakal ağacı dostlarına sevgilerimle.

ebru üzel
06-29-2005, 01:25 PM
ARKADAŞLAR BİDE BUNU DENEYİN,HAPİSANE ÇAYI DİYORLAR.
ÇAYI YIKADIKTAN SONRA ALT VE ÜST DEMLİĞE İÇME SUYUNU KAYNATMADAN KOYUN
ALTTAKİ SUYUN BUHARIYLA ÜSTTEKİ SUDA KAYNIYOR UMARIM BEĞENİRSİNİZ AFİYETLE

ipeko
10-26-2005, 02:24 PM
soğuk su ile demlemeyi bende duymuş hatta uzun bir süre o şekilde çay demlemiştim. Böylece çayın zararlarının ortadan kalkacağını duymuştum. Ama çokda farketmedi. Şimdi eski bildiğimiz usulde demliyorum. Bence bunu tiryakilere sormak en güzeli galiba.

didem30
10-26-2005, 03:08 PM
cay demlendıkten sonra 14 dakıka sonra hazır olur bırde ben tum cayları alıp harmanlarım bergamut cayına bayılırım ıyı suyla yaparım ve suyu cok ıyı kaynatmadan cayı demlemem cay suyu kaynarken ustune kuru sekılde cayı koyarım oda cayın bence daha lezzetlı olmasını saglıyor

bengu
10-31-2005, 01:35 PM
ilk evlendiğimizde tesadüf olarak obaçay mor kutusunu almıştım
misafirliğe gelenlerin hepsi nasıl yaptığımı sordu (çay tiryakisi annem bile :lol: )çok beğendiler
hiç değiştirmedim hep aynısını alıyorum bir de içme suyu kullanırım

hulyacandandemir
10-31-2005, 02:19 PM
çayla ilgili bir iki şey de ben yazayım dedim gçenlerde tv de izledim özellikle şekersiz çay içenler için tavsiye edilir önce dem yerine bardağa çay suyunu koyarsanız şeker alma isteği azalıyormuş ve tadı daha iyi oluyomuş.çayı güneşli yerde tutmamak lazım birde en önemlisi içinde alimünyum folyosu olan çay markası kullanmak.

meva
10-31-2005, 07:28 PM
BENDE BİR ÇAY TİRYAKİSİ OLARAK ÇEŞME SUYU ,PORSELEN DEMLİK ,ÇAYKUR FİLİZ ÇAY VE SEYLAN ÇAY(HARMANLANMIŞ ) KULLANNIYORUM. ALT SUYU KAYNAYIP ÜSTÜNÜ DOLDURDUKTAN SONRA DEMLEME AŞAMASI EN FAZLA 10 DK. OLACAK ŞEKİLDE KISIK ATEŞTE ÇAYIMIZ HAZIR.10 DK. GEÇİNCE FAZLA ISI ÇAYI KARARTIYOR...

rubin
01-20-2006, 02:15 PM
Tam bir çay tiryakisi olarak ben de bir kaç şey eklemek istiyorum. Geçenlerde bir yazı okumuştum. Ve denedim sonuçtan memnun kaldım. Öncelikle iyi kalitede çay ile bergamut aromalı çayı harmanlayıp muhafaza ediyorum. ikinci önemli şey ise çayı porselen demlikle demlemek. 3. önemli olan ise çayı içme suyu ile demleyin, ancak su sıcaklığı 80 derece olmalıymış. yani sıcak ama kaynar değil. kaynadıktan sonra çaydanlığın buharı ile demlikteki çay demleniyor. bu süre 12 dakika sürüyor. amaç çayın acılaşmasını önlemek. tabi bu süreden sonra çayın posasını alabilirsiniz. daha fazla acımaması için. bir tiryaki olarak ben çok iyi sonuç aldım. tavsiye ederim...

esramng
01-20-2006, 02:53 PM
bunların yanında birde tek tip çay kullanmamamak gerekiyor bence . ben ne zaman tek tip çay kullansam çayım saman gibi tatsız oluyor. lipton karadeniz, çay çiçeği,tomurcuk çay ve oba çayın mor paketini iyice harmanlıyorum ve içmeye doyum olmayan bir çayım oluyor.kuru çayı demliğe koyup çaydanlığın üstünde çay suyu kaynayana kadar bekletiyorum.ve suyun çok iyi kaynaması gerekiyor.

M.C.
01-20-2006, 03:02 PM
Çaycılar bu harmanı yaptıktan sonra iyice eliyorlar çayı ve tozunun dökülmesini sağlıyorlar.

Kitchen Bird
01-21-2006, 05:29 AM
CAY DEMLERKEN DEMLIGIN KURU OLMASI GEREKIYOR.PORSELEN DEMLIK CAYIN TADINI FARKEDILIR BIR SEKILDE GUZELLESTIRIYOR.CAYI COK FAZLA KULLANMAMAYA DIKKAT EDIN.COK KULLANIRSANIZ ACI OLABILIR.ONUN YERINE DEMLEME SURESINI BIRAZ UZATABILIRSINIZ.CAYI DEMLEDIKTEN SONRA DEMLIGE BIR ADET KESME SEKER ATABILIRSINIZ.ANNEM TURKIYE'DEYKEN IRI YAPRAK CAYLARI DEMLEMEDEN ONCE MUTLAKA SOGUK SUYLA YIKARDI.CAYIN ICINDE BULUNAN KUCUK PARCALAR VE TOZLAR BU SU ILE TEMIZLENDIGINDEN DAHA BERRAK BIR CAY CIKIYOR ORTAYA.

serooş
02-22-2006, 01:30 PM
Arkadaşlar güzel çay demlemenin sırrı çayı sevmektir. Eğer çayı sevmiyorsan nasıl demlersen demle tutturamazsın. Ben tam bir çay tiryakisiyim ve çayı demlerken hiç özenmem fakat çayımı beğenmeyen yoktur.
Bana göre çay demlerken çayını yıkamak gibi içine şeker atmak gibi tedbirlerin bir anlamı yok
Yine de çay demlerken bana göre şunlara dikkat etmekte yarar var
) su iyi kaynamış olmalı (öyle dakikalarca kaynamasına gerek yok, biraz hoplasın yeterli)
2)su kaynarken demlik boş ise demlemeden önce demliği tekrar yıkayıp çayını atmalı ve hemen demlemeli.
3) demliğe önceden de çay atılabilir. O zaman da alttaki suyun çok kaynamamasına dikkat etmeli yoksa demlikteki çayı kavurur.
4)demledikten sonra en az 15 dakika beklenmeli.
Ayrıca çayı bardağa doldururken çaydanlık ve demliği bardağa yaklaştırarak havalandırmadan doldurmak lazım .

senaykusen
02-27-2006, 11:04 AM
arkadaşlar tarçını seviyorsanız,çay demlenirken demliğe 1-2 adet(çok değil9trçın atarsanız,aroması çaya çıkıyor ve çok hoş bi tad veriyor..Mutlaka deneyin...
Bide ben de diğer arkadaşlara katılıyorum.Kesinlikle tek tip çay kullanılmamalı,mümkün olduğunca çok çayı(kaliteli olanları tabii)harmanlarsanız o kadar güzel olur çayınız..
Bide biz alt suyunu kaynatırken,üstteki çaya da bi miktar (Çok az ama)su koyarız ki,çay buharla pişsin diye.Ondan sonra alttaki su kaynayınca çayı demleriz.
Bide bence hiç yapılmaması geren şey,suyu cattle'da kaynatıp çayı öyle demlemek.Tadı çok farklı oluyor...

ebru-li
03-11-2006, 04:59 PM
Tanıdığım biri çayın 17 dakikada demlenmesi gerktiğini söylüyor. 16 veya 18 olmazmış. :)

ece23
08-31-2006, 09:29 PM
arkadaşlarım merhaba:)

bi konu hakkında yardımınıza ihtiyacım var, uzun zamandır doğru düzgün bi çay arıyorum, malum bizler için çay çok önemli, tiryakiler heryerde içemiyo, çayda en çok aradığım biraz burukluk ve yoğunluk,,
değişik değişik çaylar denedim, ama "işte bu..." diyemedim henüz...
sizlerin favori karma çaylarınız neler?
neleri karıştırıosunuz?
yada tek bi çaymı kullanıosunuz?

siteye baktım ama bulamadığım için buradan soruyorum, yannışsa düzeltin beni..

sevgiler,,,ece23

canımcım
08-31-2006, 09:42 PM
sevgılı ececım..ben carrefourdan ınter leon markalı ceylan cayı aldım,lıptonun cayını ve altın bas dıye bır cay aldım ama yınede hosuma gıtmedı sonra altın bası bıtırdım sadece ınterleonu ve lıptonu karıstırdım cok hosuma gıttı..uzun zamandır guzel cay karısımı yapamıyordum kendımce heryerdede ıcemıyorum malesef tıryakılıkten..benı cay ayakta tutuyor,bas agrımı,yorgunlugumu alıyor......denemenı tavsıye ederım..bole seyler deneye deneye oluyor arkadasım hemen tek seferde agız tadını bulamıyorsun malesef....sevgıler

akdeniz
08-31-2006, 11:28 PM
Belki küçüklükten itibaren öyle alıştırıldık ama Karadeniz çayı içemiyorum.Hemen kokusu burnuma geliyor.
Seylan çayı(eskiden kaçak çay derlerdi büyüklerimiz)kullanıyoruz.

Yaptığım karışım ise 3 ölçü seylan çayı,1 ölçü bergamut aromalı çay,içine iki tane kakule çıtlatarak atıyorum.Ben de çok seviyorum içenlerde beğeniyor ve içinde ne var diye soruyorlar.Kakule yi(Özbekler Hel olarak isimlendiriyorlar) Özbek bir arkadaşım sayesinde öğrendim ve alıştım.Aroması çok hoş ve faydalı da.Özbekler kalabalık toplantılarda ikram edilen Özbek pilavından sonra Helli çay ikram ederler özel kulpsuz fincanlarda.


Selam ve sevgiler...

meva
09-01-2006, 08:04 AM
Merhaba Ececiğim bende çayı çok benzer bir şekilde sevgili Akdeniz gibi yapıyorum...Yani karışımda en önemli iki malzeme Seylan çayı ve kakule...bunlara ilaveten Doğuşun siyah çayını kullanıyorum ve çayımı bir içen bir daha istiyor..Geçenlerde bizim için çok değerli bir konuğumuz vardı onu nasıl ağırlayacağımızı bilemedik..Kendisi gittiği heryerde ufak çay bardağıyla 1 bardak içermiş(eşim söyledi)fakat o gün bizde hemde biraz büyük boy dilyebileceğimiz bir bardak ile 2 bardak çay içti..biz nasıl mutlu olduk anlatamam.:)..İşte böyle şekerim ben seylansız ve kakulesiz bir çay düşünemiyorum:))) Dene pişman olmayacaksın ve '' İŞTE ÇAY BU ''diyeceksin!!!

canımcım
09-01-2006, 08:57 AM
kakuleyı cıtlatmaktan kastınız ne arkadaslar ıkye bolup ıcınemı atmak,bende denemek ıstıyorumda...bergamut aromalı cayın ısmını verebılırmısınız...tesekkurler...

akdeniz
09-01-2006, 10:14 AM
Canımcım,kakule kurutulmuş limon çekirdeğine benzeyen bir baharat.Demliğe atmadan evvel bıçakla azıcık kesip içindeki minicik çekirdeklerinin de aromasını vermesini sağlıyorum.Çayın oranına göre2-3 tane yeterli oluyor.Bunu deneyerek tecrübe edebilirsin kendi damak zevkine göre.

Benim hala kullandığım çay SirWinstonTea Earl Grey Bergamut aromalı çay.


Selam ve sevgiler...

ece23
09-01-2006, 07:38 PM
kakule+ceylon çayı denedim, ama bizim damak tadımıza pek hitab etmedi, yoğun ve buruk bi çay tadı arıyorum,,, yani çayın lezzetinden ziyade, yoğunluk ve burukluk önemli,,, böyle bi çay için ne öneriyosunuz??

canımcım
09-01-2006, 10:18 PM
ececım,seylan ve lıptonu dene ıstersenveya bergamot....

Kitchen Bird
09-02-2006, 06:07 AM
Arkadaslar bahsettiginiz cay posetlerini nerde bulabilirim? Ben de Lipton'nun "loose tea" isimli cayini kullaniyorum ve cok memnunum.Ancak demlikte biraz fazla kaldimi cok yogun,koyu bir cay oluyor.Ben de bu tadi hic sevmiyorum.Cayi demledikten sonra demlikten tekrar suzemeyecegim icin bazen termosla servis ediyorum.Demlik poseti olan caylardan burda satilmiyor.Evde kendim nasil demlik poseti yapabilirim ya da Amerika'da nerde bulabilirim bilen var mi?

akdeniz
09-02-2006, 09:07 AM
Benim kullandığım demlik poşeti değil.200 gr. lık teneke kutuda.Resmini ekliyorum bilgi olması açısından.America'da satılıyormu bilemiyorum ama zaten bu ingiliz markası sanıyorum.Ben linki vereyim


http://www.sirwinstontea.com.tr


http://www.sirwinstontea.com/


İletişim kurabilir ve bilgi alabilirsin sanıyorum.

Bahsi geçen bergamut aromalı veya kokulu çaylar zaten tek başına demlenmiyor tadı buruk olabiliyor.En iyisi karışım yaparak demlemek.


Selam ve sevgiler...






http://www.sirwinstontea.com.tr/images/sol/eng/img_swt3.jpg

browni
09-06-2006, 06:44 AM
kakule+ceylon çayı denedim, ama bizim damak tadımıza pek hitab etmedi, yoğun ve buruk bi çay tadı arıyorum,,, yani çayın lezzetinden ziyade, yoğunluk ve burukluk önemli,,, böyle bi çay için ne öneriyosunuz??

Lipton yeşil paket yoğun ve buruk tadıyla işinizi görecektir sanırım.

Esra Zengin
09-06-2006, 09:35 AM
Ben genelde çayı harmanlayıp kullanıyorum.2-3 çeşit çay ve tomurcuk çay koyuyorum.Demlerken de mutlaka iyi su koyuyorum(çeşme suyu değil) çayı biraz ıslatıyorum,su iyice kaynadıktan sonra demliyorum.

NİGAR76
09-06-2006, 09:42 AM
benimde çay demlerken kendime göre yaptığım şeyler var, ve özel olarak benim çayımı içmeye gelirler,
Suyu çaydanlığa koyup, kaynadıktan sonra 10 dk kısık ateşte kaynatmaya devam ettikten sonra demlerim.
çayını da ilk başta suyu kaynamaya koyarken demliğe koyarım genelde Çaykur Çay filizi ve tomurcuk harmanlarım varsa birazda seylan demlerim ve 10-15 dk sonra içime hazırdır,

medura
09-06-2006, 11:21 AM
Canımcım, bergamut aromalı çay olarak BİM'de satılan OBA çay var.

Esra Zengin
09-06-2006, 04:07 PM
arkadaşlar benim bi arkadaşım oba çayda çalışıyodu daha önce pek tavsiye etmem.

medura
09-06-2006, 04:25 PM
ne açıdan tavsiye etmezsin?

siyret
09-06-2006, 06:05 PM
arkadaşlar buruk çay tadı olupta, acı olmayan çayı ben Ahmad tea nin kırmızı şeritli kutularında buldum ama artık bulunmuyor,Twings' in poşet olmayan ( sanırım 200 gr lık çayları) da sanırım aynı kalitede ve bir ara migroslarda görüyor idim bulursanız en azından bir denemenizi şiddetle tavsiye ederim,bir sır daha bu çayı demlerken suyu kaynattıktan sonra demliği ayrı yerde tutun (yani demlik soğuk olsun )demliğe koyacağınız suyu belkide bir dk kadar soğuttuktan sonra demliğe dökün,ben 5 dk sonra süzgeç kullanıyorum ve çayı çıkarıyorum,belki çok detay oldu ama bunu yaptığımdan beri başka çay içemez oldum,ayrıca bu çaylar diğer çaylara göre adambaşı 1 çay kaşığı yetiyor. Sevgilerimle

browni
09-06-2006, 08:34 PM
Güzel arkadaşlarım;Bizim usul çayın sıkı tiryakisiyim.Öyle kakuleler tarçınlar şunlar bunlar beni bozar.Ayrıca ne ot kokulu çay içebilirim ne de bayat çay,üstelik şekersiz içtiğimden ne buruğuna tahammülüm var ne demlerken içine şeker konulanına.İnce belli bardak olmaksızın çaysızlıktan ölsem gene içmem.Yani huysuzun tekiyim çay konusunda.Ama gene de öyle binbir çay hilem olmamasına rağmen herkes sen çayı nasıl yapıyosun diye sorar.Valla içinizde benden hızlı çay yapanınız da yok gördüğüm kadarıyla.Ankaralıyım dolayısıyla çeşme suyu neyime yetmiyor.Eve koşarak girilir.Çanta omuzda iken ısıtıcıya su konulur.Çaydanlığın altına da su konulup o da ocağa konulur.Çanta bırakılır,kaban çıkartılır,o sırada su kaynar.Derhal demliğe 2 lipton sarıya (yeşili bana göre buruk)1 lipton earl grey ölçüsüyle demlik poşetleri atılır.Üzerine ısıtıcıdan yeterli miktarda su konularak demlenen çayla dolu demlik henüz kaynamaya vakit bulamamış çaydanlığın üzerindeki yerini alır.Ben üstümü değişip elimi yüzümü yıkıarken kaynayan suyun altı kısılır.Hoop çay hazır bile.Mis gibi çayın yanına da artık tarif defterinden hergün bir çeşit,her gün bir çeşit.

NECLANUR
09-06-2006, 09:06 PM
Sevgili Browni ne güzel anlatım bu! İnanın tebessümle okudum yazınızı.Ben değil ama annem de çay konusunda takıntılı olanlardan.Çayı kesinlikle sıcak olucak(yani çay içildiğinde kesinlikle ocağın altı kapatılmayacak),ince belli ince kenarlı bardakta içecek çayını...Benim sizlere tavsiyem ''Çaykur'un ALTINBAŞ'' markalı çayı.Gelen misafirlerimiz dahi çok ilginçtir ;tarif alır gibi çayın markasını alıp,not ediyorlar.Sevgilerimle hoşçakalın.

ece23
09-06-2006, 09:24 PM
en sonunda başa döndüm,:) eski çaya geldim yani,:) lipton + filiz + doğuş earlgrey karışım, bizim favorimizdi zaten,,,

öneriler için herkese çok teşekkür ediyorum,

canımcım
09-07-2006, 09:40 PM
sevgılı brownı ben lıptonun sarısını ama turk cayı yazanını kullanıyorum pekı bu earl grey nedır gormedım hıcde?

browni
09-08-2006, 08:40 AM
Canımcım;Lipton siyah paketin üzerinde earl grey yazıyor.Bildiğimiz bergamut aromalı çay.Ben demlik poşeti kullanıyorum(Tembelliğimden)Lipton siyah da sanırım birtek poşet çaylarda var.

Esra Zengin
09-08-2006, 09:33 AM
Ben de üşendiğim zaman 3 tane lipton sarı,bi tanede lipton siyah demlik poşet atıyorum :wink:

gulanne
09-08-2006, 10:02 AM
Bende çaya bir ölçü seylan,bir ölçü tomurcuk,bir ölçüde lipton koyuyorum içine iki üç adet karanfil atıp öyle demliyorum veya kaynayan demliğe üç dört karanfil atıp iki dakika kaynatıp sonra demliyorum çok hoş bir tat elde etmiş oluyorum....

nagis
10-15-2006, 12:56 AM
MERHABALAR....Trabzonluyum.... BENİM ÇAYIMI HERKES SEVER... üniversite boyunca eve gelen arkadaşlar bayılırdı... ben de onlara verirdim evdeki paketlerden... ama seninki gibi olmadı derlerdi...
SOnradan çözdüm...
Çayın nasıl yapıldığını bilirsiniz? Çay fabrikalarda fırınlanır... Ama o fırınlanma yetmez hiç bir zaman...
her sene bir sürü çay gelir yeni fırınlanmış, özel çay değil , sıradan markalar... Ama yeni fırınlandığı için aylarca kurumasını beklerdik önceleri...
evde mini fırınımız var... Çay kutumuz bu mini fırının üzerinde dururdu... fırında bişeyler pişirdikçe o teneke kutunun içinde çay ısıdan kaynaklı olarak iyicene kururdu... Kutuyu açınca burnumuza mis gibi çay kokusu gelirdi... sanki içine tomurcuk atılmış gibi...
Şimdi çay kutumuz bunun üzerinde duramıyor... o yüzden biz de ocağa yakın bir yerde saklıyoruz... Şimdiki evde annem aspiratörün üzerindeki dolaba koydu... Ben eğer yeni paket açacaksam ve
kuru değilse o paketteki çay kötü olur....
fırınlamıştım bir defa ... ama kısa bir süre fırınlama gerekiyormuş, yanıp iğrenç oldu... borcama döküp, fırın sıcakken ama kapalıyken olmalıymış :( .. sürekli karıştırarak.... ama bir defa bunu yapmak yetmemişti...
ama en güzeli fırına yakın bir yerde sürekli bulundurmak... böyle bir imkanım olmadığı noktada, diyelim fırında bişey pişirdim, ocakta da işim yoksa, çay kutusunu ocağa koymuştum ki, sıcaklığı alsın
Kış geldi... kaloriferin üzerine de konabilir paketler, kullanılmadan bir kaç hafta önce.....
Kısacası....
1. Çay kuru olacak, yoksa ne markası ne de başka bişey önemli değil... İyi fırınlanmış, iyi kurumuş çay, aklınıza başka kurutma yöntemleri de gelebilir..... İyi kurumuş olsun da, nasıl kurursa kurusun :)
2. Çayı demliğe koyarken acımayacaksın.. Fazla olsun, ama az olmasın... demliğin dibi tamamen 2-3 parmak kalınlığında kapansın...
3. Tomurcuk, sevenler tomurcuk, seylan sevenler seylan da atabilir. Biz tomurcuk kullanıyoruz...
çayı elekten geçirmek, çok tozluysa çay (bazı markalar öyle) çayın rengi için iyi oluyor... tozsuz berrak oluyor...
Biz çok memnunuz.. Ben bşka hiç bir yern çayını sevemiyorum... Elbette içiyorum... ama evde çay içmeden kendimi mutlu hissetmiyorum...
Sevgiler...

nagis
10-15-2006, 02:31 AM
Acelem varsa... Ya da tek bardak içeceksem poşet çayı da şu şekilde kullanıyorum... Fincanın içine poşeti atıyorum... sadece poşetin üzerini kapatacak kadar sıcak su koyuyorum... çay tabağıyla fincanın üzerini kapatıp bir kaç dk. bekliyorum... sonra poşeti çıkarıp sıcak su ekliyorum..... O poşet çaylardaki acılık olmuyor...

emoli
10-15-2006, 08:24 AM
Günaydınlar, bu güzel pazar sabahında çayla ilgili yorumlarınızı zevkle okudum ve yorumcu arkadaşlarıma teşekkür ediyorum, bu güzel ve faydalı yorumlar için, bende çayla ilgili çok şey denedim, özellikle çayı demliğe koymadan önce süzgeçte soğuk suyla iyice yıkayıp tozunu akıtmak gerekiyor ki bardakta tozsuz ve şeffaf gözükmesi için, unutmadan ben Lipton Karadeniz kullanıyorum şu an, hepinize mis kokulu demli
çaylı günler,
Hoşçakalın

nadir
10-15-2006, 02:49 PM
liptonun bergamut aromalı çayı ile hangi çayı harmanlamamı tavsiye edersiniz? birde ısıtıcıda kaynatıp yaptığım çay lezzetli olmuyor. illaki çaydanlıkta kaynaması gerekiyor gibi geliyor bana. iyi çay için porselen demlik takımı aldım ama biraz eksiklerim var galiba biraz acı oldu çayım. hangi çayları karıştıracağımı bilemiyorum onun için böyle oldu herhalde. cevaplarınızı bekliyorum artık lezzetli çaylar içmek istiyorum.

Nilge
10-15-2006, 09:39 PM
Çayın kuru olması gerektiği konusunda Nagis'e katılıyorum. Farkettinizse, iyi marka çaylar aluminyum folyolu ambalajda satılır. Bunun nedeni çayın rafta beklerken nem almamasını sağlamaktır. Siz de evde açtığınız çayın kuru kalmasını sağlamak için elinizden geleni yapmalısınız. Mutfak gibi nemli bir ortamda, çay saklama kabınız kesinlikle sıkı kapaklı bir kap olmalı. Gerçi, budna sonra ben de Nagis gibi çayı arada fırınlayarak tazeleyeceğim.

Çayı demliğe koyarken de yıkamanızı tavsiye ederim. Demliğim porselen olması da çayın lezzetini artırır.

Suyunuz mutlaka iyi kalite içme suyu olmalı. Istanbu'da, çeşmeden su içtiğimiz devirlerde bile çay iyi suyla demlenirdi bizim evde. Yumuşak su, iyi bir çay için şarttır. Çocukluğumda ya Çamlıca, ya Yakacık'tan su alırdık çay için, muhteşem olurdu o çaylar.

Çayı demliğe koyduktan sonra bir kez sudan geçirin ısınmakta olan suyun üstüne koyun. Suyu fazla kaynatmayın, tadı bozulur. Ben demliği yakından takip eder, su kaynar kaynamaz demlerim çayı. Tabii, çayı demleme zamanı için esas olan suyun kaynaması değil, çayın demlenmeye hazır olmasıdır. Yani, çayın çay gibi kokmaya başlaması gerekir üstüne kaynar su dökmek için. O yüzden az su kaynattığım dar zamanlarda çayı bi koklarım demlemeden önce. Suyunu döktükten sonra, 10-15 dakika sonra demlenmiş olur çay. Bekletmeden de içmek gerekir.

Çaykur'un Altınbaş çayı gerçekten iyi bir çaydır, denemenizi tavsiye ederim.

Bergamotlu çay sevenler aktardan alacakları Bergamot esansı ile kendi 'Early Grey'lerini
yapabilirler.

Çay saklama kabınız boş iken bergamot esansını kabın iç cidarına azar azar sızdırın, sonra kabı elinizde evirip-çevirerek yağın kabın iç yüzünün her yanına olabildiğince iyi yayılmasını sağlayın. Fazlasına gerek yok. Kabın iç cidarı az-çok yağlansın yeter. Dipte biriken yağ fazlası halinde o yağı şişeye geri boşaltın. Sonra çayınızı kaba doldurun. Hemen o gün değilse bile, ilerleyen günlerde kaptaki çay esansı emecek ve çayınız giderek daha çok bergamot kokmaya başlayacak.

ece23
10-15-2006, 09:56 PM
merhaba nilge,
çok güsel şeyler yazmışsın saolasın:)
yalnız bişi aklıma takıldı, bergamut aroması derken, ben çok yoğun olan bi çay hayal ettim, ama sen bi yağdan bahsetmişsin,? belli olmuyomu içinde?

nadir
10-15-2006, 10:13 PM
teşekkürler.çaykurun altınbaş çayı ile liptonun yeşil paket çayını karıştırmayı düşünüyorum. çayı teneke kutuya koydum ve ocağın yanına koydum. inşallah daha lezzetli çaylar içeceğiz.:)

canımcım
10-16-2006, 09:07 AM
pekı teneke kutuyu nereden bulabılırız?

Nilge
10-16-2006, 10:27 AM
Canımcım, ben benim teneke kutuyu Viyana'dan iri çekilmiş kahve alırken almıştım. Aluminyum folyo poşeti bi de teneke kutuya koymuşlardı -gerçi ben o kahveyi sadece üzerindeki Gustav Klimt'e ait bi resmin baskısı yüzünden almıştım. Hem resim güzel olduğundan, hem de bi Viyana hatırası olsun diye. Sonuçta, bilmeden hayırlı bi iş yapmışım. Menteşeli kapaklı ve ayıca mandal kilitli bu kutu o gün bugündür her sabah bana Viyana'yı hatırlattığı gibi, bi de çayımı taze tutuyor. O kadar iyi kapanıyor ki, bergamot esansının kokusunu bile sızdırmıyor dışarıya.

Bu çeşit kutuları zaman zaman ithal mutfak eşyası veya bu çeşit ıvır-zıvır, hediyelik eşya vs satan mağazalarda görmüşlüğüm var ama şimdi hatırlayamayacağım yerlerini.

Gerçi çayın ille de teneke kutuda saklanması gerekmiyor. Ağzı iyi kapanan herhangi bir kap, bir cam kavanoz da olabilir pekala.

Bu arada, çay demlemekle ilgili önemli bir ayrıntıyı unutmuşum yazarken. Çayınızı demledikten sonra demliği mutlaka çalkalayın arkadaşlar. Birkaç kez çalkalanan çay tadını anında veriyor suya ve çayınız daha çabuk demlendiği gibi, daha da lezzetli oluyor. Bunu da, Çin'de çay servisi sırasında gördüm, o zamandan beri uygularım.

Bence bütün bunlardan sonra Çaykur Altınbaş (siyah ambalaj) çayı başka herhangi bir çay ile karıştırmaya gerek kalmıyor. Onu da söyleyeyim.

Ece, bergamot esansı meselesini açıklayayım. Senin aklına takılan yer tam olarak neresi bilemiyeceğim ama, bergamot bir çeşit meyve, önce onu söyleyeyim. Bu meyvenin güçlü esansı bildiğimiz çay bitkisinden yapılan çayı güzelleştiriyor. Esans ise meyvenin ince bir yağa yatırılmasıyla elde ediliyor. Artık ne yağıysa o, bilemeyeceğim. Ama herhalde meyvenin kendi yağı olamaz.

Yağı çaydanlığa damlatacak olursak kendini yağ olarak belli eder herhalde ama biz sadece çayın içinde durduğu kabı yağladığımız için, ve bu yağa da kuru çaydaki tozlar anında yapıştığı için, yağ olarak asla belli etmiyor kendini çayda. Zaten hazır satın aldığımız bergamotlu çaylar, Earl Grey marka çay da böyle yapılıyor. Başka bi numarası yok.

nagis
10-16-2006, 12:41 PM
Teneke kutu olarak kullandığımız şey.. Şu migroslardan bile alınan kutular var ya onlar... çok kaliteli bişey değil... Zaten önemli olan çayı kuru halde bol bol sıcağa maruz bırakmak... çay sıcağa maruz kaldıkça kutusunu açtığınızda burnunuza gelen o çiğ koku yerini nefis bir kokuya bırakıyor... fırın sıcaksa yakınına... Özlem gibi ocağın yakınına... :) Annem gibi aspriratörün üzerine... mini fırının üzerine gibi...

Nilge
10-17-2006, 10:07 AM
Yazmayı unuttuğum önemli bir detay daha farkettim, onu da yazayım. Çaykur Altınbaş ile elde edilen dem hakkında.

Ben, anlattığım yöntemle, iki tatlı kaşığı çaydan tam 6 bardak demli çay çıkarıyorum. Demli derken, öyle lafın gelişi değil; çoğu kişinin içemeyeceği kadar, hafif burukça ve koyu renkli bir çaydan bahsediyorum. Yaygınlıkla tercih edilen orta koyulukta bir demle içiyorsanız çayınızı, bu miktar rahat rahat 8 bardağa da çıkabilir, bilesiniz.

nadir
10-17-2006, 01:56 PM
Nilgecim teşekkürler.sonunda damak zevkime uygun çay markasını buldum sayenizde.

Nilge
10-17-2006, 08:25 PM
Hmm.. Sanki Çaykur Altınbaş'ı denemiş gibi görünüyorsun Özlem? Bu ne hız:)

Hepinize afiyet olsun kızlar. Sizlere bereketli, mis kokulu çaylar, mutlu çay saatleri diliyorum.

nadir
10-18-2006, 10:40 AM
Nilge ;
eşim çay tiryakisi olduğu için bir an önce çayı aldım ve denedim. bundan dolayı forma beğendiğimi yazdım sizlerle paylaşmak istedim. bizim için damak zevki önemlidir. gerekeni hızlı bir şekilde yaparız.

mirmir
11-28-2006, 03:23 PM
ya arkadaşlar beni cahillikle suçlamayın lütfen ama ben hiç çay demlemeyi bilmiyorum. Mesela 4 bardak ( çay bard küçük) çay için ne kadar çay ve su koymam gerekiyor acaba :roll:

M.C.
11-28-2006, 03:42 PM
:) mirmir, 1 çorba kaşığı çay yeter de artar bile. Çaydanlığın altındaki su kaynayınca demliğe 1 çorba kaşığı çay, üstüne de 2-3 çay bardağı kadar kaynamış suyundan koy, ocağın altını kıs ve 10-15 dakika kadar demlenmesini bekle.

nagis
11-28-2006, 03:43 PM
Mirmir..merhaba..yukarıdaki detayları okumuşsundur eminim...Çayın kuru olması gerektiğini...ayrıca çayı bol koyacaksın...demliğinin büyüklüğünü bilemiyorum...şu şekilde tarif ediyim..demliğinin dibi 2 parmak kalınlığında dolu iken suyu ağzına kadar dolu olcak.....Tomurcuk da bol koyuyorum..1 tatlı kaşığı tepeleme (orta boy çaydanlık için)... Ben öyle kaç bardaklık çıkacak bilemiyorum.. Çünkü ben açık çay içerim..benim 2 bardağımdan koyu içen tek bardak içebilir....Ama lezzetli olması için bol konması lazım...bazı çay paketlerinin üzerinde şu kadar bardağa şu kadar diyor..ama dediğim gibi çayın açıklığı koyuluğu farkeder....Demliğe koyacağın su dan hesap yapabilirsin...mesela 1 defaya mahsus hesaplıyıp..daha sonradan ona göre demleyebilirsin......demlik kuruyken benim dediğim gibi 2 parmak kalınlığında çayı koy sonra da onu bir kaseye dök...demi küçük bardağa ne kadar koyuyorsan ondan azıcık fazla su koyup, demliği doldur...bu şekilde benim verdiğim ölçü ile kaç bardak çıktığını hesapla...sonra da 1 bardak için ne kadar ölçü olduğunu bulabilirsin...

aynur sultan
01-23-2007, 05:44 PM
Hanımlar adı bilinen iyi olduklarından emin olduğum çayların 4 tanesini alıp ( tomurcuk ayrı ) harmanlayıp hava almadığından emin olduğum kavanozlara koyup öyle kullanıyorum. çay demlenmesinide uygun yaptığımıda sanıyorum ama yinede tadı güzel , rengi hoş gelmiyor. Kısaca tavşan kanı derler ya öyle olmuyor ..... hangi çaylardan güzel lezzetli çay çıkar. yardımcı olurmusunuz .... LÜTFEN : :cry:

nagis
01-23-2007, 05:49 PM
AYNUR HANIM..ÇAY HARMANLAMA BAŞLIĞINın altında yazılı bir çok şey var...Ben kısaca tekrar yazayım..çayın güzel olması çayın kuru olmasına bağlıdır..bizim evde çay kutusu (ki çok kaliteli de değil) her zaman fırına çok yakın yerlerde durur.Kuru çayın sıcak görmesi gerekir...Ne kadar sıcak görürse..o kadar güzel olur..mini fırınınız varsa onun üzerinde dursun ya da fırınlı ocağınız varsa fırında bişey yaptığınızda her defasında çay kutunuzu ocağın üstüne koyun derim ben...

pitircik
01-23-2007, 07:25 PM
aynur sultan,

türkiyedeki caylardan degilde biz yurtdisinda mevlana cayi kullaniyoruz ama orda varmi bilmiyorum annemler benden sirf bu cayi isterler bu cayi ictikten sonra baska cay icemez oldular harika bir cay umarim en yakin zamanda orayada gelir hemde fiyatida ucuz...

nihal bay
01-23-2007, 07:27 PM
aynur sultan,bence çaykur çaylarını harmanla.ayrıca demledikten sonra,en az40 dk geçmeli.

nehirsu
01-23-2007, 07:36 PM
aynur sultan bende ceylonun cayiyla normal cayi harmanliyorum.birde cayin renginin duzgun olmasi icin caydanligini sabunla yikama her kullanimdan sonra durula ve sicak su ile iyice temizle sonrasinda cayi demlige koy hafif su gelecek sekilde islat ve altindaki su kaynadiktan sonra cayi demle ve altina suyu ekledikten sonra altini kapat demlensin

HIRSIZ-POLIS
01-23-2007, 07:40 PM
nihal caykurun caylarinda tam tersi 10-15 dk demleyin sonra da yarim saat icinde tuketin diyor, sasirdim simdi.

Bazen benim cayimin da tadi bir tuhaf oluyordu sonra anladim ki bulasik makinesinden, makineden cikan caydanlikta sabun kaliyor ve tadini bir tuhaf yapiyor, simdi her makineden cikardigimda iyice calkaliyorum tekrar.

pitircik
01-23-2007, 07:52 PM
NEHIRSU ISVECTE MEVLANA CAYI VARSA ONU KULLAN HARIKA TADI ICINDE HAFIF TOMURCUK CAYIDA VAR ...

nagis
01-23-2007, 10:55 PM
Annem sabah namazına kalktığında kardeşim için çay hazırlıyor...bunu da soğuk su ile demleyip yapıyor..ama bir- iki saat demlenmesi gerekiyor...Ama bu şekilde demlenen çay bayatlamıyor..sabah 6 da koyduğunu varsayarsak ben 11 de kalktığımda (işim olmadığında) hala çok taze ve leziz içiyoruz..Ama sıcak su demlenen çayı 20 dk demledikten sonra içiyoruz...

fyildirim
01-24-2007, 07:45 AM
üstteki demliğe çay konulunca yarım çay bardağı kadar su konulması lazım.yoksa yanık olur.
su kaynayıncada çayı mutlaka yıkayın ve öyle demleyin.çabuk demlenmesini istiyorsanız 1 çay kaşığı şekeri serpin demlediğiniz çayın üzerine ve en önemliside çayı yıkamadan kesinlikle demlemeyin diyorum bir trabzonlu olarak.

LEZZET ŞÖLENİ
01-24-2007, 08:21 AM
arkadaşlar bende çaykurun demlik poşet çayını kullanıyorum. çokta memnunum.

nehirsu
01-24-2007, 11:45 AM
NEHIRSU ISVECTE MEVLANA CAYI VARSA ONU KULLAN HARIKA TADI ICINDE HAFIF TOMURCUK CAYIDA VAR ...

pitircik ben isvicredeyim ama dedigin cayi turk marketinde bakicam

mavi_nil
01-24-2007, 01:21 PM
merhaba, ilginc bir sekilde dun bu konuda baska bir yemek sitesinde bir oneri okumustum, merak edip rizeli olan arkadsıma sordum. o da tam bir cay tiryakisi olan ve gunde 1 çaydanlık sabah 1 çaydanlık akşam çay içen babasının hep bu sekilde yaptıgını soyledi.
denemedim ama paylaşmak istedim, ben caya cok duskun değilim ama bi deneyecegim bunu.
yontem su, çaydanlıga su koyup ocaga koydugunuzda demliğe de cayı atıp musluk suyu (ya normalde içme suyu kullanıyorsanız o onemli olan kaynamamıs olması, soguık olması) ile doldruyorsunuz yani demliyorsunuz, sonra çaydanlıkta su kaynayınca altını kısıp yaklasık 45 dk demlenmeye bırakıyorsunuz. bu sekilde yapılan cay acımıyormus saatler gecse bile taze kalıyormus.

çayın aromasına gelince benden kucuk bir oneri eger tarcın sevmeyen biri değilseniz cayı demlerken miktarına gore 1-2 tane kabuk tarcın atın içine.
çok hos bir koku veriyor, misafirlerim cok begeniyor, ayrıca tarcının rahatlartıcı ozelliği de varmıs belki ondan cok hosuna gidiyor içenlerin.

pitircik
01-24-2007, 07:26 PM
nehirsu sagol canim mutlaka bak türk bakkalina eminimki vardir,

maviyeşil
01-25-2007, 10:40 AM
Arkadaşlar ben de çayı demledikten sonra demliğe 1 adet kesme şeker atıyorum.

ece
01-25-2007, 02:17 PM
kesme seker mi :shock: hiç duymadım neden kesme seker ne işe yarıyor?
daha bilmedıgımız neler ogrenecegız

maviyeşil
01-25-2007, 03:26 PM
Annemin yemek kitabında okumuştum ve yıllardır kullanıyorum.

hacew
01-25-2007, 05:39 PM
arkadaşlar bende çayı demlemeden önce üzerine biraz soguk su döküp sonradan süzdürüyorumve ardından emliyorum.daha lezzetli oluyor

HIRSIZ-POLIS
02-21-2007, 05:33 PM
Nagis, soguk su ile cay demleme yontemini uyguladim ve gercektende cayin tadi hic acimiyor, birkac kez yaptim boyle, cok guzel oldu, tabii genis zamanda yapmak gerekiyor, simdi de yapacagim, 2 saat kadar sonra tam cay saatine hazir olmus olacak, tsk oneri icin..

nagis
02-21-2007, 08:47 PM
Rica ederim Hırsız polis..Afiyet olsun...Dimi hiç acılamıyor..Akşam bi koca demlik demle...oh yatana kadar iç..Çok pratik...

HIRSIZ-POLIS
02-21-2007, 09:49 PM
aynen oyle hele bizim gibi cay hastalari icin, az once kapattim , koca semaveri demliyoruz hergun iki kisi. I LOVE TEA...

Ustura
05-29-2008, 01:37 AM
Öncelikle ilk mesajim oldugu icin degerli forum üyelerine selamlar,
Cay ve kahve (Türk kahvesi) yasamimda oldukca önemli bir yer kapladigi icin burada yazilanlarin hepsini ilgiyle okudum, degerli üyelerinde belirtmis oldugu gibi cayin hazirlanmasinda olmazsa olmaz ,olan üc önemli unsur var.
1-Cayin kalitesi
2-Su ve suyun sicaklik derecesi
3-Porselen demlik

Kahve bizim kendi kültürümüz oldugu icin bu konuda bilmemiz gereken seyler ister isremez ailemizden gelen kültürle süre gelip devam ediyor vede insallah devam da edecek ama cayin gecmisi toplumumuzda yüzyil bie degil, bu yüzden toplum olarak cay icmek icin kullanilan bardak veya fincani hala gelistirememisiz su anda kullanmis oldugumuz basit cam bardaklar cayi sicak olarak icmeyi sevdigimiz icin gecici ve ucuz bir cözüm olarak kücük boylarda topluma sunulmus, bu aliskanlik günümüze kadar gelmis.
Degerli forum üyelerine bir sorum olacak, acaba simdiye kadar kullanmis oldugunuz cay kasigi üzerine herhangi bir sekilde kafanizda bir yorum yaptiniz mi ? soruyu su sekilde de sorabiliriz Cay kasigi nasil olmali ?

Türkiye mizde en lüks magzalardan sali pazarina kadar her yere baktim ,satilan en iyi kasik neredeyse corba kasigi gibi kalin ve büyük , bu sekilde üretilen kasik kullanmis oldugumuz kücük bardaklarin icinde islevini tam olarak yapamadigi gibi cayinda hararetini oldukca düsürüyor zaten basit camdan yapilmis olan bardaklarimiz hizla cayin hararetini yariya indirirken birde bu tip cay kasigi cayin isisini daha fazla düsürmeye neden oluyor.Cikarmis oldugu sinir bozucu sesde isin baska bir yönü.
Cay bardaklarinin durumu daha vahim, görünüsü güzel diye yillar önce Pasabahcenin kiristal bardaklarindan almistim almaz olaydim bardagin dip kismi bir karis cam ,icine cay koydugunuz zaman önceden sicak suyla calkalasaniz bile aninda cay bütün isisini kaybediyor dolaba attim aspirin icerken kullaniyorum.Sanirim bu konuda toplum olarak top yekün bir devrim yapmanin zamani gelmistir.
Son olarak Ceylon cayi icenlere bir tavsiyem olacak,Ceylonda yüzyillardir cay üretimi yapilir, son yillarda büyük cay firmalari üretim yapmis olduklari topraklari degistirmeye basladilar sebebi ise cay yetistirdikleri topraklarin agir metallerle (civa kursun)doymus olmasindan, fakat bu terkedilen yerlerde irili ufakli baska üreticiler üretime devam ediyorlar, bilhassa ucuz ceylon caylarini almaktan sakinmanizi dilerim,hic sanmiyorum ama belki Saglik bakanliginin bu konuda tüketicileri uyaran bir calismasi vardir.
Herkese selamlar.

deathofmelody
05-29-2008, 11:12 AM
Öncelikle ilk mesajim oldugu icin degerli forum üyelerine selamlar,
Cay ve kahve (Türk kahvesi) yasamimda oldukca önemli bir yer kapladigi icin burada yazilanlarin hepsini ilgiyle okudum, degerli üyelerinde belirtmis oldugu gibi cayin hazirlanmasinda olmazsa olmaz ,olan üc önemli unsur var.
1-Cayin kalitesi
2-Su ve suyun sicaklik derecesi
3-Porselen demlik

Kahve bizim kendi kültürümüz oldugu icin bu konuda bilmemiz gereken seyler ister isremez ailemizden gelen kültürle süre gelip devam ediyor vede insallah devam da edecek ama cayin gecmisi toplumumuzda yüzyil bie degil, bu yüzden toplum olarak cay icmek icin kullanilan bardak veya fincani hala gelistirememisiz su anda kullanmis oldugumuz basit cam bardaklar cayi sicak olarak icmeyi sevdigimiz icin gecici ve ucuz bir cözüm olarak kücük boylarda topluma sunulmus, bu aliskanlik günümüze kadar gelmis.
Degerli forum üyelerine bir sorum olacak, acaba simdiye kadar kullanmis oldugunuz cay kasigi üzerine herhangi bir sekilde kafanizda bir yorum yaptiniz mi ? soruyu su sekilde de sorabiliriz Cay kasigi nasil olmali ?

Türkiye mizde en lüks magzalardan sali pazarina kadar her yere baktim ,satilan en iyi kasik neredeyse corba kasigi gibi kalin ve büyük , bu sekilde üretilen kasik kullanmis oldugumuz kücük bardaklarin icinde islevini tam olarak yapamadigi gibi cayinda hararetini oldukca düsürüyor zaten basit camdan yapilmis olan bardaklarimiz hizla cayin hararetini yariya indirirken birde bu tip cay kasigi cayin isisini daha fazla düsürmeye neden oluyor.Cikarmis oldugu sinir bozucu sesde isin baska bir yönü.
Cay bardaklarinin durumu daha vahim, görünüsü güzel diye yillar önce Pasabahcenin kiristal bardaklarindan almistim almaz olaydim bardagin dip kismi bir karis cam ,icine cay koydugunuz zaman önceden sicak suyla calkalasaniz bile aninda cay bütün isisini kaybediyor dolaba attim aspirin icerken kullaniyorum.Sanirim bu konuda toplum olarak top yekün bir devrim yapmanin zamani gelmistir.
Son olarak Ceylon cayi icenlere bir tavsiyem olacak,Ceylonda yüzyillardir cay üretimi yapilir, son yillarda büyük cay firmalari üretim yapmis olduklari topraklari degistirmeye basladilar sebebi ise cay yetistirdikleri topraklarin agir metallerle (civa kursun)doymus olmasindan, fakat bu terkedilen yerlerde irili ufakli baska üreticiler üretime devam ediyorlar, bilhassa ucuz ceylon caylarini almaktan sakinmanizi dilerim,hic sanmiyorum ama belki Saglik bakanliginin bu konuda tüketicileri uyaran bir calismasi vardir.
Herkese selamlar.

size ıyı bır haberım var cam sanayı artık kristal uretmeyecek... : )

Yetur
06-12-2008, 11:05 AM
http://www.uzmantv.com/nasil-bir-harmanla-daha-lezzetli-bir-cay-icebiliriz

http://www.uzmantv.com/sicak-cikolata-nasil-yapilir

ben çok faydalandım izlemenizi öneririm...

alıye
06-12-2008, 11:14 PM
çayı seker katarak demlerseniz acı oluyor,ben su katıktan sonra kabartırım demlige normal cayla beraber tomurcuk cayı katımı kokusu ve rengi cok güzel oluyor oohh mis gibii tavşan kanııı :))

Hiç yorum yok: