19 Eylül 2008 Cuma

şeftali şerbeti, karadut şurubu

Arkadaşlar sizinle çok sevdiğim yemek ansiklopedisi olan Altın Tabak (eski Tercüman gazetesi vermişti) tarifi paylaşmak istiyorum. :lol:
Madrid Usulü Şeftali Şerbeti
MALZEMELER: 250 gr Şeftali Marmelatı
1 Limonun suyu
1 Limonun beyazı çıkarılmış kabuğu
Yarım litre su
Yapılışı:
Şeftali marmelatını ince delikli süzgeçten geçirerek ısıya dayanıklı (pyrex)cam bir kaseye boşaltmalı, limon kabuğu ve suyu katıp kuvvetli ateşe koyup birkaç defa karıştırılmalı, kaynamaya başlayınca 3 dakika ateşte tutup indirmeli. Limon kabuğunu çıkartıp atın.Sonra karışımı yine ince delikli süzgeçten geçirin. Limon suyunu süzgeçten geçirip karışıma katıp 1-2 kez karıştırıp şerbeti buzdolabına kaldırın servis vaktine kadar buzdolabında tutun.
EKŞİ KARADUT ŞURUBU
MALZEMELER:
1 Kilo Ekşi Karadut
1 buçuk kilo toz şeker
Yapılışı:
2 türlü karadut vardır. Birisi ekşi birisi tatlıdır. Eğer tatlı karadut ile yapılacaksa şurup 50 gr limon tuzu ilave edilmeli diye yazıyor kitapta ki şerbet mayhoş olsun, daha çok serinletsin.
1 kilo ekşi karadutu saplarını çıkarıp örselemeden bol suda çalkalayıp üzerindeki tozları temizleyin ve suları süzülsün diye bir süzgece alın. Süzülen karadutları toz şekerle yoğurunuzve şekerin erimesi için 10-12 saat bekletin. Sonra salaşpurdan (ne olduğunu bilmiyorum ama ben ince delikli süzgeç kullandım.) sıkarak süzünüz. Geri kalan posaya 100 gr su daha ilave edip salaşpurdan geçirerek süzünüz. Sonra içine temiz bir tülbent konulmuş huniyle şurubu şişelere doldurup serin bir yerde veya buzdolabında saklayınız. Arzu edildiğinde 5'te bir şurup olmak üzere suyla karıştırıp ikram ediniz.
Not: Karadut şurubu çok şifalıdır. Eskiden saraylarda kullanılırmış.
AFİYET OLSUN :lol:

Hiç yorum yok: