15 Eylül 2008 Pazartesi

TEMR-İ HİNDİ (DEMİR HİNDİ)

TEMR-İ HİNDİ (DEMİR HİNDİ)

Şerbetler yaz aylarında özellikle Ramazan aylarında iftar ve sahurda serinletici olarak içilebileceği ve ikram edilebileceği gibi iştah açıcı özelliğiyle de yemekle beraber içilebilir. Osmanlı zamanında şerbetçilik günlük hayatta çok geniş bir yer almasından sebep, envai çeşit şerbetler yapılmıştır. Osmanlı Saray Mutfağında şerbet, özel ibrikler içinde bulunur ve yemek yerken su yerine şerbet içildiği de olurdu. Evlerde şerbetler evin hanımı tarafından hazırlanırdı. Ev hanımları, meyvelerin sularından elde ettikleri şerbetleri evlerinde sakladıkları buzlar ile soğuturlar ve bu soğutma işlemine de 'sücik üşitmek' denirdi. Yaz aylarında birçok şekerci dükkanında envai çeşit şerbet satılırdı. Bugün sizlere Osmanlı'nın en meşhur şerbeti olan Demirhindi Şerbetinin tarifini vereceğim. Demirhindinin aslen bildiğimiz Hindi ile bir alakası bulunmamaktadır. Geçmişte 'Temr-i Hindi' denilen Demirhindi şerbeti, Hindistan'dan gelen Hint Hurması isimli bir baharatla yapılıyor.

Şerbete devam

Ramazanın başlangıcından devam ettirdiğimiz şerbet ve çorba yazılarımızdan sonra birçok okuyucumdan gelen teşekkür mesajları şerbet yazılarımızı birkaç gün daha devam ettirmemiz gerektiğini zorunlu kıldı. Okuyucularım bu yazıların ardından iftarda muhakkak değişik çorba, şerbet, şurup ve komposto çeşitlerini sofralarına ilave ettiklerini söyledi. Genelde verilen tariflerin sadece yemek üzerine olduğunu da eleştirel bir dille bildirdiler.

DEMİRHİNDİ ŞERBETİ

(5 kişilik) Malzemesi: 150 gr. Demirhindi - 1,5 kg tozşeker - 1 litre su
Yapılışı: Su ile aktardan alacağınız demirhindiyi bir tencereye koyarak kaynatın. Kaynamış olan demirhindiyi süzerek elde edilen sıvıyı başka bir kaba alın. Kaba alınan demirhindi suyuna yaklaşık 1,5 kg. toz şekeri katarak 1-2 dakika kadar daha kaynatın. Kaynadıktan sonra tencereyi ateşten alarak bir miktar soğumaya bırakın. Yeterli miktarda soğuduktan sonra tekrar bir bezden süzün. Elde edeceğiniz şerbeti şişelere doldurup soğuk olarak her zaman içebilirsiniz.

Hiç yorum yok: