15 Eylül 2008 Pazartesi

İkramınız şurup komposto olsun!

İkramınız şurup komposto olsun!

Özellikle son zamanlarda uzmanların asitli veya gazlı içeceklerin insan sağlığını olumsuz yönde etkilediği söylemleri güzelim hoşaf, komposto, şurup ve şerbetlerimizin değerini kat kat artıyor olsa gerek. Hem sağlığımızı hem de yiyecek-içecek kültürümüzü devam ettirebilmek adına bu Ramazan bir değişiklik daha yapıp; iftar sofralarımızdan gazlı, asitli içecekler yerine kendi ellerimizle hazırladığımız şerbet, şuruplarımızı eksik etmeyelim. Kendimize, çocuklarımıza ve misafirlerimize tamamen kendi kültürümüze ait içeceklerimizi içirmeye çalışalım. Birkaç gün boyunca tarifini vereceğim şerbetleri yapmaya imkan ve zaman bulamayanlar ise 1 bardak ılık su ile 1 kaşık balı karıştırıp, içine birkaç damla elma sirkesi ile 3-4 damla da limon ekleyerek bal şerbeti yapabilir, bu kültürü devam ettirebilirler.

GÜL ŞERBETİ

(10 kişilik) Malzemesi: 100 gr. reçellik,kokulu gül yaprağı - 250gr. Toz şeker (1 su bardağı ) - 1 adet limonun suyu - 1 lt. su (4 su bardağı )

Yapılışı: Gül yapraklarını bir kaptaşekerle birlikte yaklaşık 10 dakika iyice ovarak ufalayın.
Limon suyunu ve suyu ekleyip,şeker eriyinceye kadar karıştırın ve buzdolabında bir gece bekletin.
Ertesi gün tekrar karıştırıp, ince bir süzgeçten süzerek soğuk servis yapın.

Hiç yorum yok: