18 Eylül 2008 Perşembe

Nostaljik yudumlar

Nostaljik yudumlar

Geleneksel mutfak kültürümüzün unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerinden şerbetler, eskiden her evde çeşit çeşit yapılır ve sıcak havalarda sofralardan eksik olmazdı. Sofra dergisinde yer alan şerbet tarifleri ile siz de tatlı bir nostalji yaşayacaksınız....

Bazı yörelerimizde söz kesme sırasında iki aile arasında tatlılık olması için işin ağız tadı ile sonlanması dileği ile kız tarafına gidildiğinde, şerbet ikram edilir. Bunun için bu yörelerde söze gidileceğini belirtmek adına; "Şerbet içmeye gidiyoruz" ifadesi kullanılır. Denizli'de bu isteği güçlendirmek ve araya soğukluk girmesini engellemek için, sıcak şerbet ikram edilir. İzmir'de evlenecek çiftin hep gülmesi ve mutlu olması için "gül şerbeti" ikram edilir. Ağız tatlılığının sürmesi için, sözle başlayan şerbet ikramı, nişan ve düğünde de sürdürülür. Eskinin unutulan geleneklerinden biri de doğumdan sonra "loğusa şerbeti" gönderme adetiydi.

ŞERBET GİBİ ŞERBET İÇİN...
Hemen her meyveden şerbet hazırlanabilir. Ayrıca, menekşe, gelincik ve gül gibi bazı yaprakların da şerbeti yapılabilir. nn Şerbeti yapılacak meyvelerin, ekşiyip şerbeti bozmaması için, mutlaka çok taze olması ve üzerlerinde çürük bulunmaması gerekir.
- Ekşi meyvelere daha fazla tatlı meyvelere daha az şeker eklenerek şerbet hazırlanabilir.
- Şerbet yapımı sırasında çelik tencere kullanmak ve orta ateşte kaynatmak, lezzetini artıracaktır.
- Şerbetin yapımı kadar saklanması da önemli. Şerbet mutlaka cam ve kuru bir kaba konarak ve kabın ağzını sıkıca kapatarak buzdolabında saklanmalıdır.
-Şerbetler hazırlandıktan sonra dolapta soğutularak içilmeli, içine buz konulmamalıdır. Şerbetin içine buz konursa, eridiğinde tadını bozar.
- Şerbet yaparken lezzetini artırmak için, gülsuyu, tarçın, zencefil ve karanfil atabilirsiniz.
- Mutfağımızda pilav ve böreklerin sevilen eşlikçisi olan hoşaflar ve kompostolar da, aslında içinde meyve bulunan taneli şerbettir.

Nar şerbeti
*
1,5 kg. nar
* 2 litre su
* 2 su bardağı tozşeker
Narları tanelerine ayırıp, şekerle birlikte tencereye alın. Elinizle iyice ovun. Suyu ilave edip ocağa koyun. Orta ateşte bir taşım kaynattıktan sonra altını kapatın ve soğumaya alın. Tülbetten süzdürüp buzdolabına koyun.

Limon şerbeti
12 kişilik
*
2,5 litre su
* 3 su bardağı tozşeker
* 1 adet yumurtanın akı
* 7 adet limon
Su ve tozşekeri bir tencerede karıştırın. Yumurta akını kar haline gelinceye kadar çırpıp, şekerli suya karıştırın ve tencereyi ocağa koyun. Şerbet kaynayınca altını kapatın. Üzerinde oluşan köpüğü delikli kepçe ile alın. Limonların suyunu sıkıp, ocaktan aldığınız tencereye ilave edin ve soğumaya bırakın. Tülbentten geçirip, buzdolabında soğutun ve servis yapın.

Vişne şerbeti
10 kişilik
*
1 kg. vişne
* 2 litre su
* 2 su bardağı şeker
Vişnelerin saplarını ayıklayıp, yıkayın. Çekirdeklerini ayırmadan şekerle birlikte bir tencereye koyup, elinizle iyice ezin. Suyunu ilave ettikten sonra orta ateşte bir taşım kaynatıp soğutun. Tülbentten geçirip, buzdolabında soğumaya bırakın.

Hiç yorum yok: