19 Eylül 2008 Cuma

madensuyu soda

Hamilelikten cilt sağlığına kadar bir çok yönden sağlıklı yaşamda önemli rol oynayan maden suyu tüketimi ile ilgili ne kadar bilgi sahibisiniz? Maden suyu hakkında, ‘doğru’ bildiğiniz ‘yanlışlar’ ya da ‘yanlış’ bildiğiniz ‘doğrular' :
*“Maden suyu” ile “soda” arasında ne fark vardır? Maden Suyu, içerdiği tüm mineraller ve karbondioksit gazı ile birlikte yeraltındaki çatlaklardan yol bularak yeryüzüne çıkar ve tamamen “doğaldır”. Soda ise su ve sudan yapılan içeceklere üretim esnasında karbondioksit gazı basılmasıyla elde edilen ve tamamen “yapay” olan bir içecektir.

*Maden suyu “asitli” midir? Halk arasında “asitli” denilen içeceklerde aslında kastedilen, içeceğin içindeki “karbondioksit” gazıdır. Karbondioksit gazı dilimiz ile temas ettiğinde geçici olarak tat algılayıcılarını uyuşturduğu için içimi kolaylaştırmaktadır. Gazlı içecek üretiminde çok özel proseslerle üretilen ve % 99,99 saflıkta gıda üretimi için özel karbondioksit gazı kullanılır.

*Günde ne kadar maden suyu tüketebiliriz ? Doğal suların içerdiği zengin mineraller vücudumuzda vitaminlerin fonksiyonlarına yardımcı olurlar. İçerdiği zengin kalsiyum ve florür gibi mineraller nedeniyle özellikle çocuklar, bayanlar ve yaşlıların daha fazla maden suyu içmeleri gerekir. Uzmanlar günde en az 2 litre civarında su ve maden suyu gibi “yararlı sıvı” tüketilmesini öneriyor.

*Çocukların maden suyu içmesi zararlı mıdır? Maden suyunun bilinen hiçbir zararı olmayıp, aksine vücudumuza sayısız yararları vardır. Büyüme çağındaki çocuklar kalsiyum, demir, çinko, florür gibi minerallere yetişkinlerden daha fazla ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyacı karşılamanın en iyi yolu bolca süt ve doğal suları tüketmeleridir. Maden suyunun içerdiği kalsiyum kemik yapısının, florür ise ağız ve diş sağlığının gelişmesi için son derece yararlıdır.

*Hamilelikte maden suyu içilir mi? Hamilelik, beslenmeye özellikle dikkat edilmesi gereken bir dönem. İnsan vücudu bebeği besleyebilmek ve gelişmesini sağlamak için normalden daha fazla gıda, sıvı, mineraller ve vitaminlere ihtiyaç duyar. Bu katkıyı doğal yoldan sağlayabilmek için, hamilelikte düzenli olarak maden suyu tüketimi tavsiye edilir.

*Maden suyu cilde yararlı mıdır ? Maden suyu içerdiği zengin mineraller vücudumuzun birçok bölgesine olduğu gibi cilt için de yararlıdır. Hatta piyasada sprey şişelerine doldurulmuş ve yüze püskürtülerek kullanılan maden suları satılır.

*Maden suyu böbrek taşı yapar mı? Böbrek taşlarının oluşumunda ana neden, yetersiz miktarda sıvı tüketimidir. Başka bir deyişle, yaşamı boyunca yeterli ve düzenli miktarlarda su ve maden suyu tüketmeyen insanlarda böbrek taşı oluşumu hızla meydana gelir. Bu duruma gelmiş ve böbreklerinde taş oluşmuş insanların maden suyu tüketmeleri tavsiye edilmez ancak esas olan, düzenli ve yeterli miktarlarda su ve maden suyu tüketerek vücudumuzu bu gibi etkenlerden korumaktır.

*Avrupa’da ve Türkiye’de kişi başına yıllık maden suyu tüketimi ne kadar? Avrupa’da kişi başına yılda 150 litre maden suyu tüketirken bu oran Türkiye’de 3 litrenin altında. Ülkemiz aslında Avrupa’nın doğal mineralli sular açısından en zengin coğrafyasına sahip ancak, yıllık 65 milyon litre olan bu kaynağın sadece yüzde biri şişeleniyor, yüzde doksandokuzu boşa akıyor. Süt ve süt ürünleri tüketiminde de Avrupa ile aramızda benzer oranlar olduğu için, neticede ulusal beslenme kültürü ile bağlantılı ilginç tablolar ortaya çıkıyor. Örneğin bu beslenme kültürü sayesinde Avrupalı kemik erimesi gibi hastalıkları nadiren duyarken Türkiye’de belirli yaş ve cinsiyet gruplarında kemik erimesi oranları % 30’larda yaşanıyor. Bunun en önemli nedeni, yaşam boyunca düzenli olarak tüketilen süt ve doğal suların miktarlarındaki, bu yol ile alınan doğal kalsiyum takviyesindeki büyük farklılık.

*Maden suyu son kullanma tarihinden sonra bozulur mu? Maden suyu kapağı açılmaz ise kesinlikle bozulmaz. Ürünlere son kullanma tarihi konulmasının tek nedeni, dolumdan sonra belirli bir süre geçtiği zaman sadece kapak ve ambalajdan dışarıya karbondioksit gazı kaçması ve azalmasıdır.

*Düzenli maden suyu tüketimi ile bazı hastalıklar arasında bağlantı var mıdır? Maden suyunda zengin olarak bulunan minerallerden magnezyum, hücre içerisinde potasyumdan sonra en yoğun olarak bulunan katyondur. Hücre zarı, hücre içi ve hücre çekirdeğindeki birçok biyolojik olaylarda etkilidir ve kas ile sinirlerdeki elektrik uyarılarının iletilmesini sağlar. Kalp ve damar hastalıkları ile çok ilgisi vardır. Enfarktüs geçiren insanlarda magnezyum düşüklüğü saptanmıştır. Damar sertliğine yol açan damarlardaki yağ ve kalsiyum birikmesi de magnezyum eksikliğinden oluşur.

*Sodyum vücut sıvılarında en fazla bulunan elementtir ve sıvı dağılımı ile sıvı dengesinin düzenlenmesini sağlar. Ayrıca asit-baz dengesi ve sinir uyarılarının taşınması en önemli görevlerindendir.

*Kalsiyum vücudumuzda en fazla bulunan elementtir. Kemik yapısının yanı sıra kas kasılmalarının düzenlenmesine, sinir uyarılarının taşınmasına, hücre zarlarında iyon değişimine, hormonların, sindirim enzimlerinin ve nörotransmitterlerin salgılanmasına yardımcı olur. Yaşla ilgili kemik kayıplarını ve kırılmalarını önler. Kalsiyum sadece süt ve doğal sularda bulunur. İçerisinde kalori ve kolesterol olmadığı için maden suyu, kalsiyum açısından süte en iyi alternatif olmaktadır.

*Bikarbonatlar, magnezyum, sitratlar, sodyum, flor ve kalsiyum maden suyunda bulunan doğal dengeleri ile, ürolojik hastalıkların seyri ve özellikle ameliyat sonrasında çok etkendir. Böbrek taşlarının tekrarlamasını önlemenin en kolay, en pratik ve doğal yolu bu sıvıları bolca tüketmektir.

*Bikarbonatlı sular alkali yapıları sayesinde mide asiditesini nötralize eder ve bu özelliği nedeni ile peptik ülser hastalığının tedavisinde önemli rol oynarlar. Yine fonksiyonel mide ve bağırsak hastalıklarında semptomları azaltıcı etkileri vardır. Kalsiyum ve magnezyum içeren sular bağırsak molaritesini azaltarak stress sonucu gelişen ishal gibi şikayetleri önlemede etkili olurlar. Sülfatlı sular safra salgılarını ve akımlarını arttırır.

*Kalsiyum zengini doğal mineralli sular, menapoz döneminde kadınlarda ve ileri yaşlarda erkeklerde kemik erimesinin önlenmesi ve tedavisinde yeterli kalsiyum desteği sağlanmasında önemli bir seçenektir.


turksaglik.com

özlem1982
09-17-2006, 03:06 AM
dr banada hamıleyken onermıstı
tesekkurler

Hhatice
10-03-2006, 08:20 AM
sevgili akdeniz verdiğin bilgi için teşekkür ediyorum özellikle soda ile maden suyu arasındaki fark kesinlikle karıştırılıyor. ben tadını çok sevmesemde hergün bir tane madensuyu içiyorum ama doğrusu bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum.böyle yararlı bilgiler olduğu için sitemizi daha çok seviyorum.
Hhatice

psikoterapi
10-03-2006, 06:39 PM
ARkadaşlar peki şişede "maden suyu" yazanların tamamı doğal mı acaba? Bunu nasıl anlarız blen var mı? ya da doğal maden suyu markası bilen?

Batın Civan
10-18-2006, 09:45 PM
merhaba arkadaşlar..aslı hn. sorduğu soruyu bende soruyorum.mesela şu anda meyva aromalı olarak üretilenlerde doğal mı acaba..ben yaklaşık 10 senedir severek hergün bir tane muhakkak maden suyu tüketen biriyim. akdenizin yazdıklarını okuyunca aklıma gerçek mi- yapay mı sorusu takıldı şimdi..özellikle uludağın meyva aromalılarını tüketiyorum.doğal olup olmadığını bileniniz var mı?

akdeniz
10-18-2006, 10:22 PM
ARkadaşlar peki şişede "maden suyu" yazanların tamamı doğal mı acaba? Bunu nasıl anlarız blen var mı? ya da doğal maden suyu markası bilen?

Şu an pc masamda duran az önce içtiğim doğal maden suyunun markası ''Uludağ'' :) ayrıca ''akmina''cam şişe alıyoruz bulduğumuz zaman o da doğal maden suyu.Meyveli sodaları ise tercih etmiyorum içinde şeker olduğu için .Doğal maden suyunun verdiği ferahlığı vermiyor nedense....Çocuklar ise çok seviyor meyze suyu tadı aldıklarından olsa gerek :)

Ayrıca şu bilgiyi de eklemek isterim:

''Türkiye'de kişi başına yıllık 2,5 litrelik madensuyu tüketilirken aynı rakam İtalya'da 155, Almanya'da ise 100 litre. ''

Sanırım daha çok sıvı tüketmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz.

pakdeniz
10-19-2006, 11:55 PM
meyvalı olanların içinde e 330 var yani sitrik asit kesinlikle almayın heleki çocuklara hiç kullandırmayın... :roll:

ayçin
10-26-2006, 09:28 PM
SODA iCENLER DiKKAT!



SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN RAPORU

>

>Kıbrıs'ın sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle bazı Türk sodalarının

>ithalatını yasaklamasının ardından ortaya çıkardığımız ``Soda

>rezaleti''ne son noktayı Sağlık Bakanlığı koydu.

>Soda araştırmamızın ardından Sağlık Bakanlığı, halkın sağlığıyla

>oynayan maden suyu üreticilerinin belirlenmesi için harekete geçmişti.

>Bakanlık, 80 ilin Valiliğine yazıyla talimat göndererek, Türkiyede

>üretim yapan 20 maden suyu ve sodasının kaynağından numune alınarak

>tahlillerinin yapılmasını istedi.

>Ayrıca, bakanlığa bağlı ekipler de, piyasadan bu 20 maden suyu ve

>sodasından numuneler alarak, Halk Sağlığı Laboratuvarları ile İstanbul,

>İzmir ve Ankaradaki Hıfsıhsıhha merkezlerinde analizlerini yaptırdı. Bu

>20 maden suyundan 16 sının analiz sonuçları belli oldu.

>Hıfzıssıhha ve Halk Sağlığı Laboratuvarlarında gerek kaynağından

>alınan, gerekse piyasadan toplanan numunelerin yapılan analizlerin

>sonucunda, Sırma, Sarıkız, Efe, Beypazarı ve Özkaynakdan oluşan beş

>marka maden suyu ve sodasında nitrite rastlanmadı.

>Uludağ marka maden suyunun analizlerinde ise kaynağından alınan

>numuneler temiz çıkarken, piyasadan alınan numunelerinin birinde

>nitrit, diğerinde ise amonyak belirlendi.

>Kızılay, Askoop Kızılcahamam, Salihli, Kınık, Şifa, Çınar, Kula,

>Yıldız, Çamlık ve Kuzuluk maden sularında ise nitrit tespit edildi.

>Karakoca, Çaldağ, Erzincan ve Gökova marka maden sularının analiz

>sonuçları ise henüz belli olmadı.

>Türk Gıda Maddeleri Tüzüğüne göre maden sularının kesinlikle nitrit ve

>amonyak içermemesi gerekiyor. Ancak Dünya Sağlık Teşkilatı ve Tarım

>Teşkilatının gıda kodekslerine uygun olarak Tarım ve Köyişleri

>Bakanlığınca yeni bir kodeks hazırlanıyor.

>Bu yeni kodekste maden suyu ve sodalarında 0.02 mg/lt oranında nitrite

>izin verilirken amonyağın yine hiç bulunmaması gerekiyor.

>Hıfzıssıhha Laboratuvarlarının analiz ettiği ve sonuçları belli olan bu

>16

>maden suyu

>arasında Tarım Bakanlığı Laboratuvarı'nda yaptırdığımız ve nitrit

>içerdiği tespit edilen 11 markadan 8 i de bulunuyor. Bu sekiz markadan

>Askoop Kızılcahamam, Kınık, Salihli, Kızılay ve Yıldız marka maden

>suyunda Hıfzıssıhha Laboratuvarları da nitrit tespit etti. Uludağın

>piyasada satılan şişelerinde nitrit ve amonyağa rastlanırken, Özkaynak

>ve Sarıkız maden suları temiz çıktı. Piyasada satılmasına ve

>yaptırdığımız analizler sonucunda nitritli çıkmasına rağmen Çelik marka

>maden sularının analizleri ise Hıfzıssıhha Labaratuvarlarında bu

>firmanın faliyette bulunmadığı gerekçesiyle yapılmadı.

>

>BAKANLIĞIN ANALİZ SONUÇLARI

>

>İşte Hıfzıssıhha Laboratuvarlarında yapılan maden sularının analiz

>sonuçları:

>

>SIRMA:

>Hıfzıssıhha Laboratuvarlarında bu maden suyunun üç ayrı numunesi tahlil

>edildi. Üçünde de nitrite rastlanmadı.

>

>SARIKIZ:

>Biri kaynağından olmak üzere Sarıkız maden suyunun üç ayrı analiz

>yapıldı.

>Üçünde de

>nitrite rastlanmadı.

>

>EFE:

>Biri kaynağından, ikisi piyasadan olmak üzere Efe marka maden sularının

>üç ayrı analizi yapıldı. Analizlerin hiçbirinde nitrite rastlanmadı.

>

>ÖZKAYNAK:

>Biri kaynağından olmak üzere iki ayrı analiz yapıldı. İkisinde de

>Özkaynak maden suları temiz çıktı.

>

>BEYPAZARI:

>Bu maden suyunun kaynağından numune alınmadı, ancak piyasadan temin

>edilen iki ayrı numunesinin analiz sonuçları temiz çıktı.

>

>ULUDAĞ:

>Biri kaynağından olmak üzere üç ayrı analiz yapıldı. Kaynaktan alınan

>numunenin sonuçları temiz çıkarken, piyasadan alınanlarda birinde 1.67

>oranında amonyak, diğerinde ise 0.008 nitrit tespit edildi.

>

>ASKOOP KIZILCAHAMAM:

>Biri kaynağından olmak üzere üç ayrı analiz yapıldı. Analizlerin

>sonucunda hepsinde nitrite rastlandı.

>Nitrit oranı 0.007 ile 0.057 arasında değişti.

>

>KINIK:

>Biri kaynağından olmak üzere üç ayrı numunenin analizi yapıldı.

>Hepsinde

>nitrite rastlandı. Nitrit oranları, 0.004 ile 0.1 arasında değişirken,

>bir numunede de 1.56 oranında amonyak tespit edildi.

>

>SALİHLİ:

>Biri kaynağından olmak üzere iki ayrı analiz yapıldı. İkisinde de 0.016

>nitrit tespit edildi.

>

>ŞİFA:

>Biri kaynağından olmak üzere iki ayrı analiz yapıldı. İkisinde de 0.017

>ile

>0.019 arasında Nitrit tespit edildi.

>

>ÇINAR:

>İki ayrı numunenin analizi yapıldı. kaynağından alınan numunede 0.06

>nitrit bulunurken, piyasada satılanda 0.282 oranında amonyak tespit

>edildi.

>

>KIZILAY:

>Biri kaynağından olmak üzere iki analizi yapıldı. İkisinde de aşırı

>oranda nitrit saptandı. Kaynağından alınan numunede 1.5, piyasadan

>alınan numunede ise 2.66 oranında nitrit tespit edildi.

>

>KULA:

>Biri kaynağından diğeri piyasadan alınan numuneler analiz edildi. Her

>ikisinde de 0.198 nitrit tespit edildi.

>

>YILDIZ:

>Sadece piyasadan anınan örneği analiz yapıldı. Bunda da 0.013 oranında

>nitrit tespit edildi.

>

>ÇAMLIK:

>Sadece kaynağından alınan numunesi test edildi.

>Bunda da 0.5 nitrit bulundu.

>

>KUZULUK:

>Sadece kaynağından numune alındı. Bu numunede yapılan analizde de 0.06

>oranında nitrit tespit edildi.>






>Dr. Raşit ŞİMŞEK

>GATA 2005-5

>gsm: 0 532 656 33 52

>msn: rasitsimsek@hotmail.com

nadir
10-28-2006, 06:35 PM
ayçin, teşekkürler, çok güzel bir açıklama yapmışsın. biz sadece beypazarı sodası içebiliyoruz, diğerleri hiç hoşumuza gitmiyor. bir keresinde kızılay sodası almıştık, içemedik. maden suyu tadı yoktu.
sevgilerle.:)

gultenmulay
01-05-2007, 02:47 PM
sadece hamılelıkle ılgılı konuları bır baslık altında toplayabılırmıyız

nehirsu
01-05-2007, 03:01 PM
ARkadaşlar peki şişede "maden suyu" yazanların tamamı doğal mı acaba? Bunu nasıl anlarız blen var mı? ya da doğal maden suyu markası bilen?

Şu an pc masamda duran az önce içtiğim doğal maden suyunun markası ''Uludağ'' :) ayrıca ''akmina''cam şişe alıyoruz bulduğumuz zaman o da doğal maden suyu.Meyveli sodaları ise tercih etmiyorum içinde şeker olduğu için .Doğal maden suyunun verdiği ferahlığı vermiyor nedense....Çocuklar ise çok seviyor meyze suyu tadı aldıklarından olsa gerek :)

Ayrıca şu bilgiyi de eklemek isterim:

''Türkiye'de kişi başına yıllık 2,5 litrelik madensuyu tüketilirken aynı rakam İtalya'da 155, Almanya'da ise 100 litre. ''

Sanırım daha çok sıvı tüketmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz.

akdeniz almanya isvicre italya gibi avrupa ulkelerinde su dan baska butun sivilar daha fazla tuketildigi icin soda olcumu bukadar yuksek... tr de su ekonomik olmasi nedenilye tercih edilen, oldugu icin bence soda olcumu dusuk.burda insanlar sirf su alsiverisi icin ozel olarak cumartesi gunu alsiverise cikip koli koli soda veya asitli icecekler alyiorlar turkiyede ise bu cesme suyula biber bir eslestiginde olcumun ayni cikacagini sanmyiorum....anliyacagin tamamen duygusal:-))))

Hiç yorum yok: