19 Eylül 2008 Cuma

kefir

kefir yapmasını bilen var mı?evde nasıl yaparız

emine-tuğçe naz
03-01-2007, 10:25 PM
merhaba

mayasını ablamdan almıştm geçen sene uzun süre kullandım hatta kendiliğinden üreyen yapısından dolayı çoğaltıp arkadaşlarıma dağıttım.

kefir haşlanmış karnıbahara benzeyen beyaz yumuşak bişey. baharatçılarda bulunabiliyormuş.

en dikkat isteyen yanı asla metale değmiyecek. ben kızıma içirdiğim için fındık büyüklüğünde kefiri yaklaşık 1 su bardağı süte koyup -cam kavanoz ama kapağı metal olmayan plastik- 12 saat bekletiyordum. plastik bir süzgeç ile süzüp tekrar süte koyup mayalıyordum. 3-4 günde bir süzünce kefiri sudan geçirmek gerekiyor.

koyu ayran kıvanında tadıda ekşi ayran gibi oluyor. verdiğim bir arkadaşta uzun süre kullandı midesinden ve migrenden şikayetçiydi . kullandığı süre içinde hiç şikayei olmadığını söyledi.

kefir zamanla çoğalınca fazlalığını yada kullanamayacağınız zamanlarda süte batırıp veya bolca süt tozuna bulayıp derin dondurucuda saklayabiliyorsunuz.

şu an annem de şeker hastalığı ve bağırsak sorunları için kullanıyor.çok faydasını gördü.

dilerseniz annemden maya alıp yollayabilirim

Melikhan
03-02-2007, 07:06 AM
emine tugce naz ne kadar iyi niyetli yardimseversin...Allah senin gibi insanlar cikarsin insallah karsimiza...
Sevgilerimle

emine-tuğçe naz
03-02-2007, 09:53 PM
teşekkür ederim Melikhan Allah cümlemizden razı olsun. elimden gelen ne varsa tabiki paylaşmak isterim

Allah senden ve senin gibilerdende razı olsun

tukoyuncu
03-03-2007, 11:06 PM
çok teşekkur ederim...annem de midesinden cok rahatsız, asıl onun için kullanacağım...ben doktorum ama ilaçlardan uzak durmaya çalışıyorum...
baharatçılara soracagim...insallah bulurum..i

ZEHRA50
03-04-2007, 08:54 AM
sevgili arkadaslar ben bloguma kefir hakkinda cok aciklayici yazilar eklemistim sizin icin buraya da ekleyeyim

ZEHRA50
03-04-2007, 09:05 AM
KEFIR PROBIYOTIK MAYA



--------------------------------------------------------------------------------
KEFİR NEDİR Kefir ilk olarak Türk'lerin bulduğu 5000yıllık tarihi olan bir süt içeceğidir.Geleneksel tadıyla ve probiotik özellikleri ile tüm dünya ülkelerinde ısrarla aranan bir içecektir.Bileşiminde vitamin ve mineraller ile birlikte kefir mayasından gelen probiotik bakteri ve maya çeşitleri vardır.Sütteki laktoz fermantasyon sonucu minimum düzeye indiği için şişkinlik ve hazımsızlık yapmaz.Probiotikler dost ve yararlı olan mikroorganizmalardır.Simbiotik özellikleri ile besinlerle işbirliği yaparak sindirim ve bagırsak sistemini mükemmel çalıştırırlar.Bilim dünyası kefiri ;1900 lü yıllarda kafkaslarda 120 yaşına kadar yaşayan Türklerinuzun ve sağlıklı yaşamaları üzerine yapılan araştırmalarda keşfetmiştir.Rus bilim adamı Elie METCHNİKOFF kefiri ve probiotikleri keşfetmesiyle 1908 yılında Nobel tıp ödülünü kazanmıştır.Mayalanmış ürünler ve doğal meyveler arasında Etanol oranı en düşük üründür.Mineral,vitamin,protein ve probiotik bakteri ve maya çeşitleri açısından çok zengin bir içeriğe sahiptir.VİTAMİNLER:A,B1,B2,B6,B12,C,D,E,K,PP,Nias in(B3)Beta karotin,Biotin.MİNERALLER:Kalsiyum,fosfor,Magnezyu m,Selenyum,Potasyum,Sodyum,Flor,Klor. Etanol miktarı yoğurta oranla 5 kat daha düşüktür.

KEFİR ve ÖZELLİKLERİ

Kefir uzun zamandan beri Kafkasya'da bilinen ve yöre halkı tarafından yapılıp içilen bir süt içeceğidir. Halen Rusya'da tüketilen fermente süt içeceklerinin % 70'ini kefir oluşturmaktadır. Bu ülkede 1981 yılında 1.160.000 ton kefir yapıldığı Almanya, Finlandiya Fransa, İsveç, Çek Cumhuriyeti'nde ticari olarak üretilip satıldığı, belirtilmiştir. Son yıllarda Ülkemizde bazı rahatsızlıkları iyileştirmek amacıyla evlerde kefir yapılmakta ve bu nedenle kefir danesine olan talep her geçen gün artmaktadır.

Kefir Danesi Nedir ?
http://img245.imageshack.us/img245/2981/kefir04if9mw9.jpg (http://imageshack.us)

Kefir yapmak üzere süte maya olarak kefir danesi katılır. Kefir danesi beyaz renkte, karnabahar loplarını andırır görünümde ve daneler genellikle bezelye büyüklüğündedir. Fakültemiz Süt Teknolojisi Anabilim Dalı'nda değişik yerlerden getirilen kefir daneleri üzerinde yapılan çalışmalar bunlarda birbirinden farklı mikroorganizmalar bulunabileceğini göstermiştir. Danelerin hepsinde L. lactis , Lb. casei, Lb. bravis bakterileri ile Kluvveromvces lactis veya Kluvverromyces fragilis in mevcut olduğu; bazılarında da L. faecalis, L. cremoris bulunduğu anlaşılmıştır. Bu mikroorganizmaların bir kısmı süt şekerini parçalayıp süt asidi oluşturarak sütü pıhtılaştırırlar. Bazıları proteinleri parçalarlar. Fermantasyon sonunda hoş içimli ayrandan daha kıvamlı kefir ortaya çıkar. İyi bir kefir danesi yapışkan ve yumuşak olmalıdır. Elastiki bir yapı göstermelidir.


http://img135.imageshack.us/img135/6974/kefir06tu8vl5.jpg (http://imageshack.us)
http://img245.imageshack.us/img245/112/kefir07zl9th5.jpg (http://imageshack.us)
http://img135.imageshack.us/img135/7826/kefir08ss4eh7.jpg (http://imageshack.us)
Kefir Nasıl Yapılır ?


Kefir üretiminde esas olarak inek sütü kullanılır . Evlerde ve endüstriyel şekilde süt fabrikalarında kefir yapılışı birbirinden farklıdır. Burada evlerdeki üretiminden bahsedilecektir. Kefir yapımında kullanılacak süt 5 dakika kadar iyice kaynatıldıktan sonra bir kaba konur ve 25°C' ye soğutulur. Üzerindeki kaymak tabakası alınır ,1 litre süte 15-20 gram kadar kefir danesi katılır iyice karıştırılır. Kabın kapağı kapatılır ve süt 20-25°C 'de kalacak şekilde muhafaza edilir.



Soğuk havalarda kabın etrafı bezle sarılır. Kabın 20-30°C' lerde olması sağlanır. Bu sıcaklık yoğurt yapmak üzere sütün mayalandığı dereceden düşüktür. Zira yoğurt için mayalama sıcaklığı 42 -45°C dir. Kap içindeki süt normal olarak 18-24 saat sonra pıhtılaşır. Pıhtılaşma süresi üzerine süte katılan kefir danesi miktarı, bekleme sırasındaki sütün sıcaklığı etkili olmaktadır. Kış günleri ve soğuk havalarda kabın etrafı sarılmaz ise sütün sıcaklığı düşeceğinden, bazen pıhtılaşma gecikir veya hiç gerçekleşmez.




Kefir oluşunca buzdolabına alınır ve soğuyuncaya kadar burada bekletilir. Buzdolabından alınan kefir, danelerin ayrılması için bir kabın üzerine yerleştirilen tel süzgeçten geçirilir. Süzgeç üzerinde kalan daneler hemen kefir yapımında kullanılabileceği gibi yıkanarak bir su bardağı içerisinde buzdolabında bir hafta, kadar saklanabilir. Saklanmak istendiği zaman daneleri örtecek kadar bardağa su koymak gerekir.



Elde edilen kefir hemen içilebilir veya 2-3 gün buzdolabında kalabilir. Bu süre içinde kefirde asit fazlalaşır, karbondioksit oluşur dolayısıyla tat ve aroma değişir. Kefirin bileşiminde yer alan maddeler esas itibariyle yapıldığı, sütün özelliklerine, bağlıdır. Ayrıca bileşimi, tadı ve aroması üzerine sütün mayalama sıcaklığı, bekleme süresi, yapımdan sonra içilinceye kadar geçen süre etkili olmaktadır.

Kefirin Beslenme Değeri ve Sağlık İçin Yararları

Sütteki tüm besin maddelerini içerdiği için kefirin besleme değeri yoğurt gibi çok yüksektir. Oluşumu sırasında mikroorganizmalar sütteki proteinleri pepton, peptit hatta amino asitlere; süt sekerini de süt asidine kadar parçaladıklarından sindirimi kolaydır, Ayrıca fermentasyon sonucu ortaya çakan bu yeni maddeler serinletici, iştah açıcı sevilen bir tat ve aromaya sahip olan bu süt mamulünün karakteristik özelliklerini oluştururlar.


Hazmının kolay, proteince zengin olusu nedeniyle kefir yaşlılar, hastalar ve çocuklar için uygun bir besindir. Hatta 20-30 günlük çocuklara bile günde 1-2 kaşık içirilmesi önerilmektedir. Tüm fermente süt mamulleri gibi sürekli kefir içilmesinin bağırsak florasını düzelttiği ve buna bağlı olarak bazı bağırsak rahatsızlıklarını iyileştirdiği açıklanmıştır. Ayrıca kefir sinirsel rahatsızlıklar, iştahsızlık ve uykusuzluk içinde yararlı olmaktadır. Bunların dışında halk arasında bu süt mamulünün ülser, yüksek tansiyon, bronşit, astım, safra bozuklukları ve diğer bazı hastalıkların tedavi edici özelliğe sahip olduğu ileri sürülmektedir. Hatta son günlerde doktorların bir kısmi bazı hastalıklar için kefir içilmesini önermektedirler. Fakat bu konularda henüz bilimsel araştırma sonuçları mevcut değildir. Bunların incelenmesi gerekir. Çeşitli hastalıkların iyileştirilmesinde hastalık sürecinde günde 1 lire kadar kefir alınması gerektiği, hatta bunun altı aydan 1 seneye kadar devam edilebileceği bildirilmektedir. Bu miktarı bir defada değil 2-3 içimde alınabilir. Ülser gibi mide rahatsızlıkları için tüketilecek kefirin asitliği az yani taze olmalıdır.

Kefir Danesinin Temini

Kefir danesi E.Ü. Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümünde üretilmekte ve zaman zaman satışa sunulmaktadır. Bunun dışında sürekli evde kefir üreten ailelerden de temin edilebilir.

kaynak : Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Bornova/İzmir


******************************************
Sevgili Emine , ve melikhan Kefir hakkinda bildiklerim bunlar sizlerle paylasmak istedim ben de evde kendim mayalayip kullaniyorum gercekten cok faydalarini goruyorum.

GüLGüSeLi
03-04-2007, 11:07 AM
Arkadaşlar bende teyzemden almıştım kefir mayası mayamız küçük olduğu için bardakta mayalandırıyoduk oda sıcaklığında..Fakat ben kefir mayasını temiz bir tülbentin içine koyup ağzını bağlamıştım sütün içine sallama çay gibi koyuyodum..Çünkü normal şekilde sütün içinde mayalandırıldığı zaman süzünce içine küçük bir kırıntı bile maya kaçmaması gerekiyor..Bundan emin olabilmek için bu yolu tercih ettim..İçeceğimiz zaman onu çıkartıp iyice yıkıyodum hiç beyaz süt kalıntısı kalmayacak şekilde..Kullanmadığım zaman suyun içine koyup buzdolabında muhafaza ediyordum fakat uzun süre aynı mayayı kullanmamak gerekiyor ömürleri 6 aymış 6 ayda bir değişmesi gerekiyormuş..

meltem69
03-08-2007, 01:54 PM
Merhaba arkadaşlar uzunca bir süredir kefir mayası (taneciklerinden) bulmaya çalışıyorum bu gün birden forumda aratmak aklıma geldi ve emine-tuğçe naz arkadaşımın maili ile karşılaştım. Kardeşimin hastalığı nedeniyle kefir mayası arıyoruz yaklaşık 3 senedir MS hastası kullandığı ilaçlara takviye olarak kullanacak. Biliyorsunuz kortizon vücudu tamir etmek için kullanılıyor olsada aynı zamanda tahribatlara da sebep oluyor. Gerçekten bana kefir mayası gönderebilecek arkadaşım varsa çok memnun olurum. Şimdiden hepinize teşekkürler ederim.

Bu arada kadınlar gününüz kutlu olsun

Herşeyin gönlünüzce olması dileği ile.....

funmak35
03-08-2007, 02:58 PM
sevgili meltem bana sehrinizi söyleyin göndereyim

ZEHRA50
03-08-2007, 04:14 PM
Bende gonderebilirim canim ama hollandadan eline saglam ulasabilirmi bilmiyorum.

imported_BİLGE
03-09-2007, 08:59 AM
Bir arkadaşım Şubat ayında kefiri Eminönünde Mısır Çarsındaki Aktarlardan almıştı. Orada iki aktar varmış zaten. Devamlı bulunabiliyormuş. Mayalanmış şekilde veriyorlarmış. 7,5 YTL. ye almıştı. Çoğaltınca mayalanmış olarak bana da verdi. Dün akşam kızlarıma verdim. Tadını çok beğendiler. Bende ilk defa mayaladım. Akşama bakıcam artık.

lavinya
05-11-2008, 10:52 PM
merhaba

mayasını ablamdan almıştm geçen sene uzun süre kullandım hatta kendiliğinden üreyen yapısından dolayı çoğaltıp arkadaşlarıma dağıttım.

kefir haşlanmış karnıbahara benzeyen beyaz yumuşak bişey. baharatçılarda bulunabiliyormuş.

en dikkat isteyen yanı asla metale değmiyecek. ben kızıma içirdiğim için fındık büyüklüğünde kefiri yaklaşık 1 su bardağı süte koyup -cam kavanoz ama kapağı metal olmayan plastik- 12 saat bekletiyordum. plastik bir süzgeç ile süzüp tekrar süte koyup mayalıyordum. 3-4 günde bir süzünce kefiri sudan geçirmek gerekiyor.

koyu ayran kıvanında tadıda ekşi ayran gibi oluyor. verdiğim bir arkadaşta uzun süre kullandı midesinden ve migrenden şikayetçiydi . kullandığı süre içinde hiç şikayei olmadığını söyledi.

kefir zamanla çoğalınca fazlalığını yada kullanamayacağınız zamanlarda süte batırıp veya bolca süt tozuna bulayıp derin dondurucuda saklayabiliyorsunuz.

şu an annem de şeker hastalığı ve bağırsak sorunları için kullanıyor.çok faydasını gördü.

dilerseniz annemden maya alıp yollayabilirim

BEN KEFİR MAYASINI UZUN SÜREDİR ARIYORUM AMA BULAMADM BİR TÜRLÜ . ARAŞTIRIRKEN TESADÜF RASTLADIM SİZEDE KARGO ÜCRETİ BAN AİT OLMAK ÜZERE BAN DA YOLLAYABİLİR MİSİNİZ.İNŞ CEVABINIZ OLUMLU OLUR KONYADA OTURUYORUM

Hiç yorum yok: