18 Eylül 2008 Perşembe

serbetci baba

Şerbetçi Baba


şerbetçi baba türbesi

Şerbetçi baba, Kalender Baba gibi Gelibolu’nun fethi sırasında bulunmuştur. Bu gibi dervişlerin o zamanlar ordu ile birlikte sefere çıkmaları uğur sayılmaktaydı.



Gelibolu yarım adasında türbesi bulunan bir zat.Anlatılana göre vaktinde oradaki büyük alimlerden birinden ders almak ister fakat alim sen beni dinlemeyeceksin, buraya beni dınlemeye gelenlere su dağıtacaksın der ve kendisi kabul eder. Bu durum yıllarca devam eder, sıkılmadan, usanmadan, yakınmadan... Ve birgün yine su dağıttığında insanlar: Bu gün ne kadar güzel bir şerbet dağıttın! derler. Hayır, der her zaman ki gibi çesmeden doldurduğum suyu getirdim der fakat kendisi de bakınca tadına anlar dağıttığının şerbet olduğunu ve o ders almak istediği alim tamam sen oldun der ve adı şerbetçi baba diye anılır o günden sonra.

Gelibolu’da eski Yazıcızade mezarlığının içerisinde Yazıcızade Mehmet Efendi türbesinin arkasında Şerbetçi Baba’nın türbesi yer almaktadır. Şerbetçi Baba Gelibolu’nun fethi sırasında Gazi Süleyman Paşa’nın yanında savaşan bir derviştir. Şerbetçi Baba’nın doğum ve ölüm tarihi bilinmemektedir.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Ali Baba ve Güler Osmanlı Mutfağı Demirhindi ve Osmanlı Şerbetlerini Türkiye de gerçek orjinal tarifiyle üç yüz altmış beş gün sunan nadir mekanlardan biridir…

Ali Baba Nabza Göre Şerbet Kargoluyor tüm Türkiye ye Otellere, Restoranlara ve Evlere İftar ve Sahur Davetlerinde ister bir, isterseniz yüzlerce litre.

Gazlı İçecekler !!!!!
Gazlı içeceklerin ne kadar zararı varsa tescilli Osmanlı Şerbetlerininde faydaları tescilli Osmanlı Mutfağı’nın kaybolmaya yüz tutan 600 yıllık şerbet kültürünü yaşatmaya çalışıyor.
Saygilarimla Ali GULER