18 Eylül 2008 Perşembe

Şerbet ile şıra çok farklı

Şerbet, yüzlerce yıldır Türk ve Anadolu mutfak kültürünün bir parçası. Şerbetler meyvelerden ve çeşitli bitkilerden, özünü çıkarma yöntemiyle yapılıyor. Kimilerine birtakım baharatlar da konuyor. Malzeme parçalanarak, dövülerek ya da ezilerek özü çıkarılıyor. Sonra soğuk suyla sulandırılıyor. Ferahlatan bu içecek, daha çok sindirime yönelik tercih ediliyor. Şurup ve şıra ile şerbet çok farklı şeyler. Şıra ve şurup kaynatılarak yapılıyor. Şerbet ise soğuk suyla... Ancak, Kiva Han'ın danışmanı Adnan Şahin, "Enteresan ama Osmanlı'da pişirilen şerbetler de vardı," diyor.

Hiç yorum yok: