17 Eylül 2008 Çarşamba

En kolay tarifler: Yaz sıcaklarına şerbet

En kolay tarifler: Yaz sıcaklarına şerbet


iyibilgi’de kola, gazoz ve hazır meyve sularının sakıncalarını uzun zamandır yazıyoruz. Bu dosyamızda ise, yaz günlerinde kolayca yapabileceğiniz şerbet tarifleri hazırladık. iyibilgi özel




En kolay tarifler: Yaz sıcaklarına şerbet

Güneydoğu’da şerbet kültürünün hala devam ettiğini duyuyoruz. Büyük şehirlerde ise limonata dışında şerbet yok denecek kadar az. Sokaklarda şerbet satan, “Şerbet buuz! Var mı dişlerine güvenen?” diyerek dolaşacak şerbetçiler neredeyse kalmadı.

Plastik şişelerde satılan boyalı, katkı maddeli, suni parfümlü şeyler içeceğimize, sağlıklı içecekler hazırlamak o kadar kolay ki…

Meyan şerbeti

Hipokrat’ın “tatlı kök” adını verdiği meyan bitkisinin ince dallara benzer kökleri vardır. Aktarlarda ya bütün olarak, ya da dövülmüş lime lime halde satılır meyan kökü.

Tarifi: Bütün alırsanız iyice döveceğiniz bir iki tutam meyan kökünü üzerini geçecek kadar suda yıkayın, süzün. Daha sonra geniş bir kaba koyup bol soğuk su ekleyin. 2-3 saat sonra kokusunu ve esmer rengini suya vermiş olacak. Tülbentten süzüp dilediğiniz kadar su katarak kullanabilirsiniz. Tadı kendiliğinden tatlıdır.

Bazı yörelerde “aşlama” veya “piyan” da denilen meyan şerbeti, Güneydoğu’da çok sevilen bir içecek. Ramazan sofrasının baş tacı. İngiltere’de “licorice” denen meyandan siyah renkli acımtrak şekerlemeler elde ediliyor.

Tıbbi bitki olarak yurtdışına ihraç ediliyor. turkherb.com sitesinde verilen bilgiye göre, göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü, öksürük kesici ve serinletici özelliği var. Ülser, AIDS, kronik yorgunluk, cilt problemlerinin tedavisinde kullanılıyor.

Hamilelerin, şeker ve yüksek tansiyon hastalarının meyankökü kullanması ise tavsiye edilmiyor.

Limonata (Limon şerbeti)

Tarifi: Bolca limonu iyice yıkayın. Limonları kabuklarıyla beraber ince ince doğrayın. Avucunuzla bastıra bastıra ovun. Üzerine biraz su ekleyip bir gece bekletin. Ertesi sabah limon suyunu süzün. Arzu ettiğiniz kadar su ve bal ilave edin. İsterseniz limonları ovarken taze nane yaprağı da katabilirsiniz.

Uzunca bardaklarda biraz buz, biraz da nane yaprağıyla nefis olur.

Sübye (Kavun çekirdeği şerbeti)

Yediğiniz kavunların çekirdeklerini sakın çöpe atmayın. Bu çekirdeklerle nefis bir içecek yapılıyor.

Tarifi: Kavun çekirdeklerini yıkayıp etrafını saran sarı renkli zarları temizleyin. Birkaç kavunun çekirdeğini biriktirmek isterseniz çekirdekleri kurutun. Daha sonra çekirdekleri biraz suyla birlikte mutfak robotunda çekin. Çekirdekler ezildikçe suyun rengi beyaza dönecek. Bu beyaz suyu bir gece buzdolabında bekletin. Sabahleyin suyunu süzün. Kalan çekirdeklere biraz daha su ekleyip tekrar robotta çekin. Su ilave edip çekme işlemini çekirdeklerden beyaz su çıkmayana kadar sürdürün. Bal ilave edip soğutarak afiyetle için.

Sübye kaybolmaya yüz tutmuş şerbetlerimizden birisi. Mat beyaz renkli, neredeyse badem suyu içiyormuş hissi veren bir içecek. Bir deneyin. Çabuk bozulduğundan 1-2 gün içinde bitirmeye çalışın ve buzdolabında saklayın.

Demirhindi şerbeti

Osmanlı’dan günümüze yaşayabilmiş nadir şerbetlerden biri… Demirhindi Hindistan’da yetişen bir meyve. Ülkemizde tazesi bulunmuyor. Aktarlar, ezilmiş demirhindi püresi satıyorlar. Mayhoş ve lezzetli bir tadı var.

Tarifi: 250 gr kadar demirhindiyi 1 litre kaynar suyla bir gece önceden ıslatın. Sabahleyin süzün, bir sürahiye koyun. Dibinde tortu birikecek. Tortuyu dipte bırakarak tekrar tülbentten süzün. Soğutarak afiyetle için.

Demirhindi şerbetinin günde 1-2 bardaktan fazla içilmesi tavsiye edilmiyor; aklınızda bulunsun.

Şıra:

Nefis üzümler bollaşmaya başladı. Üzüm suyuyla hazırlanan şıranın da tam mevsimi olacak.

Tarifi: Üzümleri güzelce yıkayın. Çekirdeklerini ezmemeye özen göstererek ezin, bir gece bekletin. Ertesi sabah çekirdekleri de kırılacak şekilde, iyice ezin. Süzün. Kalan posayı biraz suyla karıştırıp tekrar süzün. Birkaç kere su ekleyip süzün. Üzüm suyunun tadına bakın. Dilediğiniz kadar su ilave edin. Soğutarak afiyetle için.

Şıra çok çabuk ekşiyebilir. Hazırladıktan sonra 1-2 gün içinde bitirmeye çalışın.

Burada verdiğimiz şerbet tarifleri dışında, her türlü meyveden veya karışımdan yapılabilecek kompostolar, hoşaflar, taze meyve suları da gönül rahatlığıyla içilebilir. Nane, melissa, ısırgan çayları soğutulup taze meyve sularıyla karıştırılabilir. Karanfil, kakule, tarçın gibi baharatlar suda kaynatıldıktan sonra soğutulup meyve sularıyla karıştırılabilir. Mesela biraz zencefil kaynatıp, soğuttuktan sonra limonataya ekleyebilirsiniz.

* Meyankökü ve demirhindi aktarlarda ve İstanbul Mısır Çarşısı’nda bulunuyor.

Arzu Aygen

http://www.iyibilgi.com/haber.php?haber_id=29894

Hiç yorum yok: