15 Eylül 2008 Pazartesi

MUSLUKLARINDAN ŞERBET AKAN ÇEŞME

Sultanahmet'te Ramazan çoşkusuİSTANBUL (CİHAN)


Ramazan'ın ilk günü Sultanahmet Meydanı'nda çoşku içerisinde yaşandı. Sultanahmet Meydanı'na kurulan özel standlar vatandaşların ve yabancı turistlerin yoğun ilgisiyle karşılandı.

Pamuk şekerden, türk kahvesine kadar onlarca yiyecek ve içeceğin satıldığı Sultanahmet Meydanı'ndaki standlardan alışveriş yapan vatandaşlar Ramazan'ı İstanbul'da yaşamanın çok güzel bir duygu olduğunu söyledi. Serkan Erkan isimli vatandaş ailece geldiği Sultanahmet'te manevi bir hava hissetiklerine ve her sene mutlaka İstanbul'un tarihi mekanlarını gezdiklerini ifade etti. Ramazan'ın ilk günü çayı çok fazla aradığını da dile getiren Erkan, yemek ve su konusunda bir sıkıntı yaşamadığını belirtti.

Türkiye'ye Avusturya'dan gelen Akpınar ailesi de İstanbul'un manevi havasını hissedebilmek için Sultanahmet'te geldiklerini ve çok memnun kaldıklarını söyledi. Ramazan ayının Türk halkı için hayır getirmesi temennisinde bulunan Zeynep Akpınar, "Avusturya'dan Türkiye'ye geldik yaklaşık 35 senedir orada yaşıyoruz ama İstanbul'da Ramazan bir başka" şeklinde konuştu.

Vatandaşlar gibi Sultanahmet'te satış yapan esnaf da Ramazan'ın gelişinden memnun olduklarını dile getirdi. Sultanahmet'te nar satışı yapan Recep Çiftçi isimli esnaf, Ramazan'ın ilk günü olmasına rağmen kalabalığın gayet memnun edici bulduğunu söyledi. Çiftçi, "Cuma, cumartesi ve pazar günleri burada yoğunluğun daha fazla olmasını bekliyoruz ama bu durum da gayet güzel, özellikle yabancı turistler nar suyundan çok hoşlanıyor. Nar suyu iftar sonrası sağlık açısından da birebir" diye konuştu.

Sultanahmet Meydanı'nda bulunan Alman Çeşmesi de Ramazan için hazır hale getirildi. Musluklarından şerbet akan çeşmeye vatandaşların ilgisi büyüktü.


Eminönü Belediye Başkan Yardımcısı Mahir Katırcı, uygulamanın 8 gün boyunca devam edeceğini ve her gün farklı lezzette şerbetin musluklardan akıtılacağını ifade etti. Osmanlı geleneğini yaşatmak amacıyla böyle bir hizmet başlattıklarını da belirten Katırcı, "Musluklardan Ramazan boyunca 500 litre şerbet akıtılacak ve vatandaşlardan bunun için herhangi bir ücret talep edilmeyecek" diye konuştu.

Öte yandan, Sultanahmet'te olduğu gibi Taksim'de de iftar zamanı ve sonrasında vatandaşların belediyenin kurduğu iftar çadırlarına ve etkinliklerine ilgisi büyüktü. İftara dakikalar kala park üzerine kurulan iftar çadırları önündü uzun kuyruklar oluştu.


Alman Çeşmesi’nden bal şerbeti akıyor


10 Eylül 2008 Çarşamba



> Ziya Sandıkçıoğlu İSTANBUL

Eskiden ramazan ayında musluklarından bal şerbeti akan Alman Çeşmesi’nde aynı gelenek Eminönü Belediyesi tarafından devam ettiriliyor. Geleneksel Sultanahmet Ramazan Etkinlikleri kapsamında iftar sonrası Alman Çeşmesi’nin musluklarından vatandaşlara ücretsiz şerbet ikramı yapılıyor. Bir Osmanlı geleneğini yeniden canlandırmak istediklerini söyleyen Başkan Nevzat Er, “Eskiden bayramlarda, özel günlerde buradan vatandaşlara bal şerbeti ikramı yapılırmış. İstanbullular, musluklardan şerbet içer, bayramın neşesine ortak olurlarmış. Biz de bu güzel geleneği tekrar İstanbullulara hatırlatmak için ramazan akşamları şerbet ikramına başladık. Her akşam değişik şerbet ikram ediyor ve vatandaşlarımızın ağzını tatlandırıyoruz” dedi. Su içmek için geldikleri Alman Çeşmesi’nden şerbet ikram edildiğini gören vatandaşlar da önce şaşkınlık yaşıyor, ardından sıraya giriyor. Bu güzel geleneği başlatanlara teşekkür eden vatandaşlar, Ramazan’da böyle güzel sürprizlerden dolayı çok mutlu olduklarını söylüyor.

Hiç yorum yok: