15 Eylül 2008 Pazartesi

Osmanlı Sarayının Güç İksirleri: Şerbetler

Osmanlı Sarayının Güç İksirleri: Şerbetler

Osmanlı cengaverlerinin, savaşlardaki destansı güçlerinin egzersiz ve beslenmeleri ile yakından ilgili olduğu kanıtlanmış bir gerçektir. O dönemde Avrupa’nin aksine et, süt, peynir vb. protein ağırlıklı beslenen bir milletin, meşrubatıydı şerbetler. Hem güç hem de lezzet kaynağı olan bu iksirlerden ikisinin tarifini ister misiniz? Yapımın oldukça kolay olduğunu baştan söyleyelim.

Menekşe Şerbeti:

10 kişilik malzeme: 500 gr. mor menekşe yaprağı (Aktarlarda kolayca bulunuyor), 1 su bardağı toz şeker, 8 su bardağı su.
Yapımı: İlk önce menekşeleri, toz şeker ile birlikte havanda dövün. Rengi değişmeye başlayınca bırakın. İnce bir elekten elinizle hafif hafif ufalayarak geçirin. Suyu kaynattıktan sonra, ateşten alın ve elekten geçen karışımı içine karıştırın. Beş dakika karıştırdıktan sonra, başka bir kaba süzdürerek aktarın. Soğuduktan sonra bardaklara servis yapın. Afiyet olsun.

Demirhindi Şerbeti:

10 kişilik malzeme: 500 gr. Demirhindi (Aktarlarda bulunuyor), 1 su bardağı toz şeker, 8 su bardağı su.
Yapımı: Demirhindiyi cem bir kaba koyun. Suyu kaynattıktan sonra üzerine boşaltın. 7-8 dakika yavaş yavaş karıştırın. Süzerek ayrı bir kaba alarak, şekeri katıp, eriyinceye kadar yavaşça karıştırın. Soğuduktan sonra bardaklara servis yapın. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: