15 Eylül 2008 Pazartesi

şerbetlerimiz

ŞERBETLERİMİZ

Geçmişte şerbet, sadece Ramazan sofralarında veya yazın kavurucu sıcaklarında değil her gün içilmekteydi. Kaynaklara göre, 11. yüzyılda Türkler meyve sularından hazırladıkları şurup ve şerbetleri buzluklarda sakladıkları kar ve buzla soğutarak içmekteydiler. 16. yüzyılda İstanbul'a gelen İspanyol gezgin Sanz Manuel Serrano, görevli olarak bulunduğu Sinan Paşa'nın konağında yaşadıklarını anlatırken, "Sinan Paşa'nın konağında birkaç çeşit şerbet vardır. Kiraz, kayısı ve erik gibi meyveleri kaynatıp şeker veya bal katarlar. Bozulmasın diye her gün yenisini kaynatırlar. Misafirleri şerbet içirmeden bırakmazlar", diyordu. En eski yemek kitaplarından olan Mahmut Nedim Bir Tosun'un "Aşçıbaşı" isimli kitabında geçen şerbet çeşitleri ise limonata, portakal şerbeti, turunç, şeftali, kayısı, erik, badem şerbeti, "sübye" denilen kavun çekirdeği şerbeti, gül, menekşe, yasemin, nar, kızılcık, çilek, koruk, keçiboynuzu şerbetleri ile demirhindi şerbeti idi.

BADEM ŞURUBU

(5 kişilik) Malzemesi: 320 gr tatlı badem - 10 gr acı badem - 650 ml su (2, 3/5 su bardağı ) - 1250 gr toz şeker - 1 adet yumurta akı ( çırpılmış ) - 1 çorba kaşığı bergamut suyu

Yapılışı: Tatlı badem ile acı bademleri bir havanda dövün. Üzerine suyun birazını ekleyip süzgeçten temiz bir kaba süzdürün. Kalan posaya su katın ve dövmeye devam edin.Yeniden süzdürün.Su ve posa bitinceye kadar bu işlemi yineleyerek süzdürün. Şekeri ve yumurta akını badem suyuyla iyice karıştırın.Ateşe oturtarak bir taşım kaynatın.Ateşi kısıp,şurup koyulaşıp kıvamını buluncaya kadar kaynatmayı sürdürün.Bergamut suyunu katıp, ateşten alarak soğumaya bırakın.

Hiç yorum yok: