15 Eylül 2008 Pazartesi

MEYAN ŞERBETİ KOLAYA RAKİP

İftar ve Sahur Sofralarının Vazgeçilmez İçecekleri Olan Komposto ile Hoşafın Tahtını Sallayan Gazlı İçeceklere, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Rakip Olarak Meyan Şerbeti Çıktı.



İdrar yolları ve mide rahatsızlıkları ile sindirime iyi gelen meyan şerbeti, asitsiz olduğu için iftar sofralarında gazlı içeceklerin yerini aldı. Gaziantep'te meyan şerbeti almak isteyenler, akşam vakitlerinde meyan şerbeti ustalarının evlerinde kuyruklar oluşturuyor. Buna imkanı olmayan vatandaşlar ise her köşe başında satış yapanlardan naylon poşetlerle meyan alıyor. 1 ve 2.5 litrelik olarak satılan meyanın fiyatı 1- 2.5 YTL arasında değişiyor.

Fırat nehri kenarından bin bir zahmetle toplanan meyan kökleri, değirmende öğütülüyor. Yıkanan ve kaynatılan parçalar, iyice yoğrulduktan sonra dinlenmeye bırakılıyor. Birkaç saat içinde iyiden iyiye demlenen meyan, süzüldükten sonra içine buz karıştırılarak müşteriye ulaşıyor. İdrar yolu, mide rahatsızlıkları ve sindirime iyi geldiği bilinen meyana talep bir hayli fazla. Gaziantepliler, kalitesine güvendikleri meyancıların kapısında akşam saatlerinde kuyruklar oluşturuyor.

Her akşam meyan şerbeti aldığını belirten Muhtar Karapolat, "Şifa bu şifa. Her derde deva. Bunu içenin hiçbir hastalığı kalmaz." diyerek meyan şerbetini içme nedenini açıklıyor. Kentte meyan kültürü öylesine yaygın ki, her fırının önünde ya da köşe başında bir meyan satıcısı görmek mümkün. Özellikle iş dönüşü ekmek ve simit sırasına girenler, dışarıdaki seyyar satıcıdan bir poşet şerbet alıp evin yolunu tutuyor. Meyan yaz boyunca şehrin işlek caddelerinde açılan seyyar tezgâhlarda da bolca satılıyor. Şerbet ayrıca, Cuma namazları sonrası hayırseverlerce 'sebil' yaptırılarak vatandaşlara dağıtılıyor.

Hiç yorum yok: