15 Eylül 2008 Pazartesi

Osmanlı şerbet geleneği Konya’da hayat buluyor

Osmanlı şerbet geleneği Konya’da hayat buluyor

KONYA'DA 2007 yılında kurularak gıda sektöründe faaliyete başlayan bir firmanın sahibi Murat Dutar, Türk yemek kültüründe çok farklı ve lezzetli yemek ve şerbet çeşitlerinin bulunduğunu söyledi. Son yıllarda Batı toplumlarından hayatımıza giren fastfood kültürü ile giren meyve suyu ve kola gibi içeceklerin Türk kültüründeki içecekleri de unutturduğunu ifade eden Dutar, ''Kültürümüzdeki bu farklı çeşit ve lezzetteki yemekleri, içecekleri halkımıza tekrar sevdirmeyi istedik. Bu çerçevede de Osmanlı mutfağının vazgeçilmezleri arasında gösterilen şerbetleri üretmeye karar verdik'' dedi.
ŞERBET ÇEŞİTLERİ BELİRLENDİ
Bu düşünceyle Osmanlı Kanunnamelerinde yapılışı, Osmanlı mutfağındaki yeri, kurallara uyulmaması halinde verilecek cezalarla ilgili birçok bilginin yer aldığı şerbetlerin yapılışını araştırdıklarını belirten Dutar, şunları kaydetti: ''Yaklaşık 3-4 yıldır, alanında uzman arkadaşlarımızla kütüphanelerdeki Osmanlı Kanunnamelerini ve Osmanlı şerbet kültürüyle ilgili kitapları tek tek inceledik. Yaptığımız araştırmalarda Osmanlı mutfağında 25 çeşit şerbet türü tespit ettik. Hatta bazı kitaplarda bu şerbet tarifleri 25 rakamının çok daha üzerine çıkıyordu. Biz bu tariflerin, şerbet çeşitlerinin hepsini tespit etmeye çalıştık. Bunlar içinde en çok bilineni demirhindi, kızılcık, Ab-ı Hayat şerbetleri. Biz sadece bu 3-4 şerbet türünü değil, Osmanlı kültüründeki tüm şerbet çeşitlerini ve yapılışını belirledik.''
ŞERBETLER SAĞLIĞA YARARLI
Söz konusu şerbetlerin tamamen bitkisel ürünlerden hazırlandığını, içeriğindeki farklı bitkiler nedeniyle insan sağlığı için büyük faydaları olduğunu anlatan Dutar, mideyi ferahlatma, cinsel kuvveti artırma, kalbi kuvvetlendirme, ferahlama ve mutluluk hissi verme, cilde canlılık kazandırma gibi çeşitli özelliklere sahip olan bu şerbetlerin önümüzdeki günlerde satışına başlayacaklarını bildirdi.
İlk etapta hazırladıkları 5 şerbet çeşidini şişelenmiş şekilde yakında piyasaya süreceklerini ifada eden Dutar, şöyle devam etti:
''Bunlardan en çok bilinen demirhindi şerbeti içinde 41 farklı bitkisel kök içerir. Sıcak havalarda serinletici özelliğe sahiptir, mideyi ferahlatır. Aynı şekilde kızılcık şerbeti, beyni dinlendirir, güçlendirir, hücre yenilenmesini sağlar. Ab-ı hayat şerbeti ise cinsel gücü artırır, kalbi kuvvetlendirir. Sindirimi kolaylaştırır, mide bağırsak gazını giderir. Mutluluk şerbeti ise ferahlatır, mutluluk hissi verir. Reyhan otu, limon ve nane gibi bitkisel ürünlerden yapılıyor. Bir diğer şerbet türümüz ise nazar şerbeti. İsmini kendimizin verdiği bu şerbet de cilde canlılık verir, sindirim sistemi ve üst solunum yolları için yararlıdır.''
Dutar, geleneksel Osmanlı mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan şerbet türlerini geçmişten günümüze taşıyarak vatandaşlarla buluşturmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok: